Američtí vojáci budou v Německu cvičit s tatrovkami. První vůz dorazil

Tatra Trucks, ilustrační foto.

Tatra Trucks, ilustrační foto. Zdroj: CSG

Tatra Trucks, ilustrační foto.
Tatra Trucks, ilustrační foto.
Tatra Trucks a VOP CZ vyrobí pro českou armádu 18 vozidel pro palivové cisterny
4
Fotogalerie

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodala americké armádě první automobil Tatra Phoenix pro službu ve výcvikovém prostoru v Německu. Jde o třístranný sklápěč s pohonem všech kol. Další vůz bude brzy následovat a do budoucna není vyloučena dodávka dalších vozů.

„Tatra Trucks dodává svá vozidla mnoha armádám světa na různých kontinentech. V minulém roce získala první velké zakázky od armád NATO v západní Evropě. Tatry nejnověji budou sloužit i americké armádě v jejím výcvikovém prostoru Grafenwöhr v Německu,“ uvedla Tatra.

Vůz Tatra Phoenix uspěl v jednom z výběrových řízení na vozidla pro údržbu silnic a pro terénní práce, které ozbrojené síly Spojených států vypisují pro správu svých vojenských výcvikových újezdů. „První exemplář Phoenixu již dealer tatrovek v Německu, společnost Tschann-Nutzfahrzeuge, předal americké armádě přímo v areálu výcvikového prostoru Grafenwöhr. Další vůz bude brzy následovat a do budoucna není vyloučeno, že se k nim připojí i další tatrovky,“ uvedla firma.

Výcvikovým prostorem v bavorské Horní Falci, kde budou sklápěče sloužit, vede 300 kilometrů dlouhá síť cest a silnic. „Za údržbu a čištění silnic je tam zodpovědný tým US Army Garrison Bavaria, Directorate of Public Works, Operation and Maintenance Division. Tato divize disponuje celou škálou těžké ženijní techniky, jako jsou buldozery, grejdry, skrejpry, dempry a mnoho dalších strojů,“ uvedla Tatra.

Firma dodala, že vozy Tatra splňují požadavky americké armády, která chce pro údržbu a správu ve svých vojenských výcvikových prostorech robustní a odolné automobily s vysokou mírou spolehlivosti.

Loni automobilka oznámila, že spolu s nizozemskou DAF Trucks a společností Tatra Defence Vehicle získala zakázku na téměř 900 logistických nákladních vozidel na podvozku Tatra pro belgickou armádu. Stejně tak loni Tatra Trucks s rakouským výrobcem hasičských speciálů Rosenbauer získala kontrakt na 77 vojenských hasičských vozidel Tatra Force pro německou armádu.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Loni prodala 1277 vozů, což bylo o 91 automobilů více než v roce 2020. Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších víc než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. V roce 2020 podnik vytvořil tržby 5,5 miliardy korun a provozní zisk před odpisy EBITDA 509 milionů korun, čistý zisk činil téměř 141 milionů korun. Tatra Trucks patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.