Americké drony Switchblade posílí Ukrajinu. Rychlostí předčí i obávaný Bayraktar

Switchblade 300

Switchblade 300 Zdroj: AeroVironment, Inc.

Switchblade 600
Switchblade 600
Switchblade
Switchblade 300
Bezpilotní sebevražedný letoun Switchblade
6
Fotogalerie

Americký prezident Joe Biden oznámil další balík pomoci Ukrajině v hodnotě 800 milionů dolarů. Spojené státy opět pošlou ukrajinské armádě protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla, aby se země dál dokázala bránit ruské invazi. Dodávka má Ukrajině pomoci zřídit bezletovou zónu bez přímého zapojení ostatních zemí.

Americká vláda poslala Ukrajině na pomoc zbraně za celkem dvě miliardy dolarů (44,8 miliard korun). Role bezpilotních letadel neboli dronů se přitom ukazuje pro obranu Ukrajiny jako klíčová. Ukrajinská armáda vděčí za řadu válečných úspěchů nasazení tureckých dronů Bayraktar TB2, které ničí ruské cíle. Nová americká dodávka podle zpravodajského portálu NBCNews výzbroj ukrajinské armády rozšíří i o bezpilotní letadla Switchblade.

Významným přínosem zavádění malých dronů k pozemním jednotkám a dalším bojovým útvarům je, že snižují závislost těchto jednotek na konvenčních letounech, pokud jde o průzkum i palebnou podporu.

Podívejte se, jak fungují americké drony Switchblade

Malé bezpilotní letouny se přitom stávají stále sofistikovanějšími a inteligentnějšími. Z některých dronů se vyvinuly takzvané kamikadze drony (anglicky kamikaze drone nebo loitering munition), jež na bojišti vyhledávají vhodné, lehce chráněné cíle, a ty pak likvidují velmi přesnými, „chirurgickými“ zásahy. Patří k nim i drony Switchblade. Jsou sice na jedno použití, jejich cena je však nižší než v případě raket Hellfire, které na cíle vypalují americké drony General Atomics MQ-9 Reaper.

Rychlejší než Bayraktar

Model Switchblade 600 představila společnost AeroVironment přede dvěma lety. Jedná se o nástupce dronu Switchblade 300, který využívaly americké jednotky při bojích v Iráku a Afghánistánu. Switchblade 600 je přitom větší a účinnější. Zatímco Switchblade 300 se užívá hlavně k útokům na pěchotu, novější Switchblade 600 je schopen ničit bojová vozidla a vojenskou techniku. Drony jsou podstatně rychlejší než turecké modely Bayraktar TB2

Původní Switchblade 300 váží 2,5 kg. Je možné ho nést na zádech a připravit k odpálení do dvou minut. Switchblade 600 je oproti tomu skoro desetkrát těžší (22,7 kg), takže je určen spíše k převážení vozidly, plavidly či letouny. K vypuštění ho lze nachystat do deseti minut.

Sebevražedné drony

Oba dva zmíněné kamikadze drony přenášejí za letu video v reálném čase a umožňují zaútočit na cíl s využitím GPS navigace. Switchblade 600 je o něco rychlejší. Dosahuje rychlosti kolem 185 km/h, zatímco Switchblade 300 létá maximální rychlostí 160 km/h.

Dron je tichý a nenápadný na vizuálních i termálních senzorech. Elektrický pohon mu poskytuje možnost letu až po dobu 40 minut a dolet až 80 kilometrů.

Dron Switchblade 600 je ovládaný tabletem. Operátor může kamikadze dron navést na cíl ťuknutím prstu na displej. Systém ovládání dronu zahrnuje simulátor pro výcvik, plánovač misí a komunikaci s digitálním šifrováním AES-256.

Podle společnosti AeroVironment může Switchblade 600 útočit jak na lehká obrněná vozidla, tak i na opevněné nepohyblivé cíle, a to z míst mimo přímý dohled a s velkou přesností. Zároveň ale nemůže zničit vybraný cíl bez souhlasu lidského operátora. Tento operátor může odvolat útok pouhé sekundy před zásahem cíle a navést kamikadze dron k novému útoku.

Více čtěte na VTM.Živě.cz >>>

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub