Audi možná manipulovala s emisemi, upravila systémy řazení při testu

Audi Q2 vstupuje na český trh

Audi Q2 vstupuje na český trh Zdroj: Audi

Audi Q2 vstupuje na český trh
Audi Q2 vstupuje na český trh
Audi Q2 vstupuje na český trh
Audi Q2 vstupuje na český trh
Audi Q2 vstupuje na český trh
74
Fotogalerie

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) začala vyšetřovat německou automobilku Audi kvůli možným manipulacím s měřením emisí oxidu uhličitého (CO2). 

Informoval o tom německý nedělník Bild am Sonntag bez uvedení zdrojů. Mateřský koncern Volkswagen podle agentury Reuters uvedl, že výsledky emisních testů u vozů Audi mohou zkreslovat systémy pro automatické řazení.

List Bild am Sonntag již před týdnem napsal, že kalifornský úřad pro čistotu ovzduší (CARB) objevil ve vozech Audi nový software, který umožňuje manipulace s měřením emisí oxidu uhličitého. 

Koncern Volkswagen se přitom již déle než rok potýká se skandálem kolem manipulací s měřením emisí oxidů dusíku.

Nově odhalený software podle listu na základě pohybu volantu rozpoznává, zda se vozidlo nachází na testování. V takovém případě pak zapíná systém omezující emise oxidu uhličitého. Softwarem jsou prý vybaveny naftové i benzinové automobily, píše agentura DPA.

NA NĚKTERÉ Z MODELŮ AUDI SE PODÍVEJTE VE FOTOGALERII: 

Podle listu se o tuto záležitost zajímá rovněž americké ministerstvo spravedlnosti, které si pozvalo několik inženýrů Audi. V Německu se prý nyní chystají důkladnější testy vozů Audi.

List Süddeutsche Zeitung s odvoláním na důvěrný dokument VW napsal, že pokud software ovládající automatickou převodovku některých modelů Audi detekuje podmínky odpovídající testování, začnou vozy řadit způsobem, který sníží emise.

Volkswagen v reakci na zprávu listu Süddeutsche Zeitung uvedl, že systémy pro automatické řazení mohou při testování vést k "nesprávným a nereprodukovatelným výsledkům". "Audi vysvětlilo technické podrobnosti adaptivních programů řazení německému úřadu pro motorová vozidla KBA a zpřístupnilo technické informace," napsala automobilka podle agentury Reuters v e-mailové zprávě. Tyto adaptivní systémy mají podle Volkswagenu zajistit, aby se řazení co nejlépe přizpůsobilo jízdním podmínkám.

Volkswagen uvedl, že bude pokračovat v rozhovorech s úřadem KBA, který německá vláda pověřila prošetřením údajných nesrovnalostí kolem vozů Audi. Ke zprávě o vyšetřování Audi ze strany EPA se zástupci Volkswagenu i Audi odmítli vyjádřit, stejně jako mluvčí tohoto amerického úřadu, napsala agentura Reuters.

EPA loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že tento software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně značek Audi a Škoda.