AŽD Praha zmodernizuje za 1,2 miliardy korun polskou trať u Štětína

železnice

železnice Zdroj: Profimedia.cz

Společnost AŽD Praha zmodernizuje v Polsku zabezpečovací a sdělovací zařízení na trati Slonice - Štětín Dabie. Firma podepsala smlouvu s polským správcem železniční infrastruktury PKP PLK, její hodnota je 201,2 milionu zlotých (zhruba 1,2 miliardy korun). Informovala o tom AŽD Praha. Už loni v Polsku získala kontrakt na modernizaci železniční trati Poznaň - Wronki.

Modernizace trati Slonice - Štětín Dabie má být dokončena do konce roku 2020, projekt je spolufinancován z Evropské unie. AŽD Praha v něm figuruje jako hlavní dodavatel zabezpečovacích technologií do šesti železničních stanic a na traťový úsek v délce 62 kilometrů. Místní společnosti budou zajišťovat některé subdodávky na telekomunikace, stavební práce a energetické systémy.

Pražská firma bude zajišťovat projektování, výrobu, dodávku, instalaci, zkušební testy a uvedení plně elektronického staničního zabezpečovacího zařízení do provozu. Bude také koordinovat veškeré další práce a dodávky od místních subdodavatelů, uvedl generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Na modernizaci trati Poznaň - Wronki podepsala AŽD Praha smlouvu loni v srpnu. Týká se zabezpečovacích a sdělovacích zařízení šesti železničních stanic na 50 kilometrů dlouhém úseku. Kontrakt s polským správcem železnic má hodnotu 148,6 milionu zlotých.

AŽD Praha patří mezi největší firmy v oboru zabezpečovací techniky na českém trhu. Za účetní rok ke konci září 2017 společnost vykázala zisk 391,2 milionu korun, což bylo meziročně zhruba o 251,8 milionu méně. Pracuje v ní víc než 1600 zaměstnanců. Společnost působí také na zahraničním trhu, kde má 11 dceřiných společností, z toho čtyři na Slovensku a po jedné v Bulharsku, Srbsku, Bělorusku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Turecku a Polsku.