České dráhy přijdou o další rychlíkovou trať. Vlaky z Prahy do Brna bude provozovat RegioJet

České dráhy přijdou o další rychlíkovou trať

České dráhy přijdou o další rychlíkovou trať Zdroj: E15 Michael Tomeš

Soutěž ministerstva dopravy na provoz rychlíkových spojů na trati z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna vyhrál Regiojet. České dráhy tak od prosince 2025 přijdou o další trať, na níž jezdily s veřejnou podporou. 

Ministerstvo vyhodnotilo nabídku RegioJetu jako ekonomicky výhodnější. Dopravce musí každé dvě hodiny vypravit vlak na trase Praha – Havlíčkův Brod – Brno a každé dvě hodiny spoj z Prahy přes Havlíčkův Brod do Jihlavy. 

Dopravce musí na trati zajistit vozy schopné dosáhnout rychlosti alespoň 200 km/h, má jít o vozy s Wi-Fi připojením k internetu a prodejem občerstvení. Majitel RegioJetu Radim Jančura pro server Zdopravy.cz uvedl, že jeho firma pro linku počítá s jednotkami od polského výrobce Pesa.

RegioJet uvedl, že v tendru nabídl cenu 4,94 miliardy korun, České dráhy podle něj žádaly 5,86 miliardy korun. Ministerstvo dopravy částku, kterou RegioJetu zaplatí, neuvedlo.

RegioJet získá smlouvu na 15 let. Na trať má nasadit nové vozy s ekonomickou životností alespoň třicet let, po vypršení smlouvy bude mít povinnost vozy převést na nového dopravce.

České dráhy v poslední době přišly už o několikátou zakázku na provoz železničního spojení z veřejných peněz. Arriva vytlačila  národního dopravce z provozu regionální linky v okolí Plzně a také z trati z Břeclavi do Znojma. 

Tendr na provozovatele železniční linky R9 ministerstvo vypsalo v roce 2021. Jednotlivé tratě může stát podle pravidel EU zadávat napřímo jen do konce roku 2023, poté už tak bude moci činit jeN na základě stanovených výjimek. Státní zakázky na provoz zbylých železničních linek pak bude moci zadávat jedině na základě vyběrového řízení.