Čínský letecký obr kupuje irského pronajímatele letadel Avolon

Boeing 767 čínské společností Hainan Airlines

Boeing 767 čínské společností Hainan Airlines Zdroj: CC BY-SA 2.0: byeangel; Wikimedia

Letecký a přepravní konglomerát HNA Group z Číny se dohodl na koupi irského pronajímatele letadel Avolon Holdings za zhruba 2,5 miliardy dolarů (61 miliard korun). Dohoda, která zahrnuje převzetí dluhu, má celkovou tržní hodnotu kolem 7,6 miliardy dolarů. Dokončena má být do prvního čtvrtletí příštího roku.

Akcionáři Avolonu dostanou za každou akcii 31 dolarů v hotovosti. Je to o jeden dolar méně, než jaká byla cena během srpnových exkluzivních jednání. Za nižší konečnou cenou stojí podle Avolonu „značná kolísavost na světových akciových trzích“.

Čínské leasingové společnosti, z nichž většinu podporují státní banky, v posledních letech zažívají expanzi. Souvisí to s novými vnitrostátními i zahraničními linkami, které otevírají velké čínské letecké společnosti jako Hainan Airlines nebo Air China.

Firmu Avolon kupuje společnost Bohai Leasing, která je divizí konglomerátu HNA a která je podle serveru BBC čtvrtou největší leteckou skupinou v Číně. Bohai původně uvažovala o koupi pětinového podílu v irské firmě. Když se ale dozvěděla o konkurenční nabídce, rozhodla se koupit celou firmu.