Čtvrtý šéf za jediný rok: České dráhy nově povede Václav Nebeský

Vlaková souprava Českých drah na pražském hlavním nádraží

Vlaková souprava Českých drah na pražském hlavním nádraží Zdroj: Tomeš Michael / E15

České dráhy (ilustrační foto)
Václav Nebeský
České dráhy
Radek Dvořák
Miroslav Kupec
7
Fotogalerie

Do čela největšího českého železničního dopravce usedl čtvrtý šéf za poslední rok. Dosavadního místopředsedu představenstva Radka Dvořáka, který byl pověřený vedením dopravce od červnového odvolání tehdejšího šéfa Miroslava Kupce, nahradil náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Dozorčí rada ho jmenovala předsedou představenstva a generálním ředitelem drah, zároveň jmenovala expředsedu Sdružení dopravních podniků Michala Krause členem představenstva.

Tento orgán je nyní pětičlenný, a tedy kompletní. Nebeský před dvěma lety působil v dceřiné společnosti drah Informační systémy a je členem řídícího výboru ČD. Dosud však nevedl podnik velikosti ČD.

Na Nebeského a Krause ukázala výběrová komise, jež vybírala ze čtrnácti kandidátů. Zprvu se do výběrového řízení hlásily tři desítky uchazečů. Původně měl přitom Nebeský nahradit Kupce už po nástupu ministra dopravy Valdimíra Kremlíka (za ANO). Dozorčí rada ale rozhodla, že dráhy půjdou cestou výběrového řízení.

„Funkce šéfa drah je vždy víc politická a manažerská než technologická. Vzhledem k tomu, že pan Nebeský v ČD už působil, může mít potřebný přehled. Velmi nešťastné je ale časté střídání šéfů ČD. Právem to znepokojilo ratingovou agenturu,“ připomněl předseda dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp varování agentury Moody´s, že jsou dráhy pod politickým vlivem.

Kromě Nebeského se spekulovalo například i o možném zvolení šéfa Státní správy hmotných rezerv Pavla Švagra, bývalého šéfa pražského dopravního podniku Martina Gillara nebo bývalého člena představenstva drah Martina Bělčíka.

Vedení dopravce prošlo v posledním roce mnohými změnami. Do konce loňska přitom byla pozice šéfa stabilní, čtyři roky ji zastával Pavel Krtek. Pro jeho odvolání se vyslovil tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) kvůli údajně pomalé přípravě na liberalizaci provozu. Loni v září tak Krtka vystřídal Kupec, který do té doby zodpovídal za úsek techniky, servisu a majetku drah. Ve funkci vydržel deset měsíců – důvodem odvolání měly být tajné informace bezpečnostních složek. Dráhy tak od června vedl z pozice místopředsedy Dvořák.

Změnou prošla minulý týden i dozorčí rada drah. V jejím čele nahradil bankéř Pavel Kysilka akademika Karla Pospíšila. Ten se funkce vzdal, aby mohl kandidovat do představenstva drah.

Loni dráhy vydělaly 1,2 miliardy korun, meziročně o dvě stě milionů více. V prvním letošním pololetí vydělali 441 milionů, meziročně o 179 milionů více. Celá skupina ČD zaměstnává přes 23 tisíc osob.