Další čínský pokus. Automobilka Lynk zamíří do Evropy

Zdroj: acz

14
Fotogalerie

Již nesčetněkrát se za posledních dvacet let snažili čínští výrobci automobilů prosadit v evropských zemích, vždy však bez valného úspěchu. Nejnovějším adeptem je čínsko-švédský projekt Lynk, který začne první zastoupení na kontinentu otvírat již v příštím roce. 

Automobilka vznikla v roce 2016 na popud mateřského koncernu Geely, jehož plánem je novou značku postavit vedle švédského Volva. To je od roku 2010 rovněž v rukách čínské společnosti, výsledkem spolupráce má být především sdílení technických řešení.

Na evropské trhy vstoupí čínská značka skrze pětici měst – Amsterdam, Berlín, Londýn, Stockholm a Barcelonu, kde vzniknou nové autosalony. V domovské Číně má přitom Lynk již více než 220 zastoupení, jejichž součástí jsou například kavárny. V Číně značka loni prodala asi 120 tisíc automobilů.

V současnosti čínská automobilka vyrábí celkem tři modely, které stojí na platformě Volva V40. V Evropě chce Lynk prorazit crossoverem s označením 02, navzdory dřívějším spekulacím však není jisté, zda bude automobilka vyrábět vozy v Evropě nebo v Číně. Původní plány na zahájení produkce v Belgii totiž Volvo odložilo kvůli nejistotě celého projektu.