Dceřiná firma PPF kupuje německého provozovatele mýtných systému Vitronic

Provozovatel mýtných systémů ITIS Holding, který pokrývá aktivity skupiny PPF u investic do inteligentní dopravní infrastruktury, zahájil proces akvizice stoprocentního podílu v německé společnosti Vitronic. Dokončení transakce je podmíněno schválením úřadů pro hospodářskou soutěž v Německu, Maroku, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech. Finanční detaily transakce firmy nezveřejnily.

„ITIS Holding a Vitronic společně pokrývají komplexní portfolio od inteligentní dopravní infrastruktury a jejího zpoplatnění, přes bezpečnost silničního provozu až po automatizaci. Jsme připraveni podporovat růst a úspěch Vitronicu, poskytovat pokročilá řešení a špičkové služby na celosvětové úrovni,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ITIS Holdingu Matej Okáli. Působnost Vitronicu v Severní a Jižní Americe, Evropě, Asii, Africe a Oceánii podle něj doplňuje pozici ITIS Holdingu v regionu střední a východní Evropy, jihovýchodní Evropy, v Indonésii a Indii.

Vitronic je jedním z lídrů v oboru technologií pro dopravu, působí ve více než 80 zemích a je dodavatelem řešení pro výběr mýtného a kontrolu užití silnic a dálnic a technologií pro budování inteligentních měst a řešení pro automatizaci v různých průmyslových odvětvích.

V roce 2022 překročily tržby Vitronicu 208 milionů eur. Společnost zaměstnává přibližně 1400 zaměstnanců na pěti kontinentech. Strategická investice má upevnit pozici ITIS Holding na trhu inteligentních dopravních řešení.

ITIS Holding byl založen v roce 2022 jako zastřešující entita PPF pro podnikání v inteligentních řešeních pro dopravní infrastrukturu. Je stoprocentním vlastníkem provozovatelů elektronických mýtných systémů CzechToll a SkyToll, technologické firmy TollNet a dodavatele platebních řešení pro dopravce PaySystem.

CzechToll provozuje v Česku satelitní mýtný systém od konce roku 2019,  na Slovensku provozuje SkyToll satelitní mýtný systém od začátku roku 2010. Od roku 2015 do konce roku 2023 provozoval SkyToll také systém elektronických dálničních známek na Slovensku, ke konci roku jej předal do správy Národní dálniční společnosti. Ve Slovinsku spustil SkyToll nový systém pro úhradu elektronických dálničních známek v roce 2021.