Po Číňanech přicházejí Arabové. I díky PPF sílí v sítích v Evropě a v Česku

Emirátský státní operátor Etisalat (e&)

Emirátský státní operátor Etisalat (e&) Zdroj: Etisalat

V Česku i jinde v Evropě se několik posledních let řeší, do jaké míry pouštět do telekomunikačních a datových sítí technologie od dodavatelů z Číny. Některé státy už prvky od Huawei nebo ZTE zakázaly či omezily. A pokud projde chystaný nový zákon o kyberbezpečnosti, nástroj pro možné restrikce získá i Česko. Přes hlasitý souboj s asijskou velmocí ale není moc slyšet jiná kontroverze: Do evropských sítí včetně těch českých začali vstupovat arabští investoři.

Aktivitu v evropském telekomunikačním sektoru vykazují zejména Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, kterým se loni povedlo hned několik velkých obchodů. 

Saúdové například prostřednictvím státní skupiny STC koupili od United Group za 1,4 miliardy eur infrastrukturu v Bulharsku, Chorvatsku a ve Slovinsku. Už koncem roku 2022 vstoupili do společnosti Vantage Towers, což je kolos vyčleněný ze skupiny Vodafone provozující telekomunikační věže a další pasivní infrastrukturu. Aktivní je také na českém trhu.

Emirátský státní operátor Etisalat (e&) zase loni získal téměř 15 procent v britském Vodafonu rovněž působícím v Česku. Emiráty chtějí ve Vodafone Group zvýšit podíl na 20 procent. Britská vláda před pár dny vstup Etisalatu označila za riziko pro národní bezpečnost a nařídila vytvoření dohledového výboru, který bude sledovat dění ve Vodafonu s ohledem na záležitosti dotýkající se národní bezpečnosti.

Etisalat také oznámil převzetí mírné majority v části telekomunikačních aktiv české finanční skupiny PPF. Kupní cena za operátory v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku se společně se smluvními bonusy může dostat až na 2,5 miliardy eur, což by byl největší obchod v historii PPF. Čeká se na schválení evropskými regulátory.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat