Delta se spojí s aerolinkami miliardáře Bransona, posílí na Heathrow

Americká letecká společnost Delta Air Lines koupí téměř poloviční podíl v britské firmě Virgin Atlantic Airways. Získá tak lepší přístup na londýnské letiště Heathrow. Delta dnes oznámila, že převezme 49 procent akcií britského podniku od společnosti Singapore Airlines za 360 milionů dolarů (sedm miliard korun).

Delta vytvoří s aerolinkami miliardáře Richarda Bransona společný podnik. Branson zůstane i nadále většinovým majitelem firmy. Vznik nové firmy ještě musí schválit regulátoři ve Spojených státech a Evropě.

Oba dopravci budou spolupracovat na linkách z Londýna do New Yorku, dohromady nabídnou devět zpátečních letů denně mířících z londýnského Heathrow na letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho a letiště Newark.

Delta se dlouhodobě snaží posílit svou pozici na Heathrow. Aerolinky v posledních letech mohutně investovaly do přestupního bodu v New Yorku. Partnerství „vytvoří efektivnějšího dopravce mezi Severní Amerikou a Velkou Británií, především pro trasu z New Yorku do Londýna, která je hlavním leteckým spojením mezi USA a Evropou,“ uvedl Branson.

Společnost Singapore Airlines koupila podíl ve Virgin Atlantic v roce 1999 za 600 milionů liber (téměř 19 miliard korun). Delta uvažovala o koupi podílu ve Virgin Atlantic už více než dva roky. Předešlý pokus o dohodu se Singapore Airlines ztroskotal na ceně a dalších sporných bodech.