Dinosaurus na dálnici. Pravěké kosti se vydaly na cestu ze Švýcarska do Nizozemska

Dinosauří kosti převezla logistická firma DB Schenker ze Švýcarska do Nizozemska.

Dinosauří kosti převezla logistická firma DB Schenker ze Švýcarska do Nizozemska. Zdroj: archiv E15

Dinosauří kosti převezla logistická firma DB Schenker ze Švýcarska do Nizozemska.
Dinosauří kosti převezla logistická firma DB Schenker ze Švýcarska do Nizozemska.
3
Fotogalerie

Technici logistické společnosti DB Schenker přepravili kosti dlouhokrkého dinosaura ze švýcarského muzea Sauriermuseum Aathal do preparační laboratoře v nizozemském Oertijdmuseum Boxtel. Jak a proč tato fosilie cestuje?

Několik tisíc dílů kostry diplodoka, který nese jméno Aurora, v Nizozemsku složí a vystaví. Vědci předpokládají, že půjde o nejkompletnější exemplář diplodoka v Nizozemsku.

Experti z Oertijdmusea odhadují stáří dinosaura na více než 150 milionů let. Poskládaná kostra bude vysoká osm metrů a na délku bude mít 16 metrů. Většinu exponátu budou tvořit skutečné dinosauří kosti. Chybějící části nahradí syntetickými replikami. Téměř stovka kostí je zarostlá v kameni, jen jejich vyjmutí bude nizozemským geologům trvat několik let.

„Nejsme si jisti, o který druh z rodiny diplodoků přesně jde. Tyto kosti jsou o mnoho starší než ty, které běžně nacházíme, tudíž může jít o úplně nový druh,“ říká Jonathan Wallaard, kurátor Oertijdmusea Boxtel.

Za svého života vážil tento býložravý gigant až 12 tun. Jeho fosilie byly nalezeny v 90. letech v americkém státě Wyoming. Druhá podobná fosilie nesoucí jméno Kirby je také v Boxtelu a po dokončení příprav na výstavu by mohla mít na délku až 20 metrů. Pohlaví obou dinosaurů je stále neznámé.

„Každý druh dinosaura je unikátní a každý jedinec může vědcům hodně říct. Poznávání minulosti ovlivňuje naši schopnost rozumět budoucnosti. Pokud tedy dokážeme lépe pochopit vyhynutí minulých druhů, může nám to pomoci v ochraně biodiverzity v současnosti,“ uvedl paleontolog Jonathan Wallaard.

Diplodokus Kirby bude vystaven v Oertijdmuseu Boxtel v roce 2022, Přípravy na výstavu Aurory budou pravděpodobně dokončeny v roce 2024.