Češi začali v Turecku napouštět obří vodní elektrárnu Alpaslan 2 za půl miliardy dolarů

Vodní elektrárna Alpaslan 2

Vodní elektrárna Alpaslan 2 Zdroj: Energo-Pro

Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2
6
Fotogalerie

Tuzemská energetická skupina Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře začala napouštět největší vodní dílo, které česká firma od sametové revoluce postavila. Turecká přehrada a vodní elektrárna Alpaslan 2 má do tamní sítě dodávat 860 gigawatthodin elektřiny ročně, tedy zhruba tolik, kolik loni vyrobilo všech devět vodních elektráren Vltavské kaskády dohromady.

Napouštění potrvá několik měsíců. Kompletní dokončení stavby a ostrá výroba elektřiny se plánuje na konec letošního roku. „Přehrada je hotova ze zhruba 95 procent. Nyní dokončujeme hráz, která bude vysoká 103 metrů,“ řekla serveru E15.cz mluvčí skupiny Energo-Pro Hana Hikelová.

Celková investice se má vyšplhat na 500 milionů dolarů, v přepočtu na aktuální kurz zhruba 12,8 miliardy korun. Většina financí šla z vlastních zdrojů, 175 milionů eur, tedy asi 4,9 miliardy korun, činí úvěr, který na projekt aranžovala japonská banka MUFG. Součástí tohoto úvěru byla i půjčka České exportní banky, která poskytla 50 milionů eur.

Čtyři turbíny elektrárny Alpaslan 2 budou mít instalovaný výkon 280 megawattů. Výrobu elektřiny má Energo-Pro licenčně zajištěný až do roku 2059. V prvních deseti letech budou vyrábět elektřinu za garantovaný tarif ve výši 73 dolarů za megawatthodinu. 

Alpaslan 2, jež se staví od roku 2013, bude přehradou s devátou největší vodní plochou v Turecku. Rozléhat se má na ploše přibližně 55 kilometrů čtverečních, což je pro představu asi 7700 fotbalových hřišť o rozměrech 71 krát 100 metrů.

České dílo je v Turecku zároveň největším projektem přehrady a vodní elektrárny ve vlastnictví soukromé firmy. Největší elektrárna je to i z pohledu Energo-Pro. Až bude dokončena, vystřídá na pomyslném prvním stupínku přehradu Karakurt, kterou Energo-Pro začala napouštět letos v únoru a jejíž výkon bude dosahovat téměř sta megawattů.

Energo-Pro nyní v Turecku vlastní pět vodních elektráren, průměrně ročně vyrobí 550 gigawatthodin. Po započtení Gruzie, Bulharska a Česka Energo-Pro nyní provozuje 36 vodních elektráren s instalovaným výkonem 862 megawattů.