Dopravní podnik plánuje půlmiliardový nákup náhradních dílů do autobusů

Autobus Karosa poblíž stanice metra Kolbenova v Praze 9.

Autobus Karosa poblíž stanice metra Kolbenova v Praze 9. Zdroj: CC BY-SA 3.0: Aktron

Martin Gillar, DPP
2
Fotogalerie

Autobusy v hlavním městě projdou v příštích letech modernizací. Pražský dopravní podnik totiž počítá s významnou investicí do koupě nových náhradních dílů. Vypsal výběrové řízení na jejich dodávku, přičemž předpokládá, že za nové součástky zaplatí 530 milionů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek.

Dopravní podnik poptává motory, převodovky, nápravy, podvozky, karoserie, elektroinstalace, odbavovací a informační systém OIS a další příslušenství. „Veřejnými zakázkami má zadavatel v úmyslu zajistit dlouhodobou stabilní hladinu skladových zásob,“ vysvětluje dopravní podnik.

Smlouva s budoucím dodavatelem má být čtyřletá, přičemž se na ni nevztahuje čerpání evropských peněz. Do výběrového řízení se mohou firmy hlásit do třetího ledna příštího roku.

V loňském roce dopravní podnik vykázal zisk necelé dvě miliardy korun, přičemž od svého jediného vlastníka - Prahy - dostal na provoz 13,5 miliardy. Podnik je největší městskou firmou, zaměstnává téměř jedenáct tisíc osob.  Loni přepravil 1,1 miliardy osob.