Dráhy mají brzy rozhodnout o koupi vlaků za deset miliard

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Nákup šedesáti nových vlaků má vedení národního dopravce posvětit na úterní valné hromadě.

Má to být největší nákup v novodobé historii společnosti. Pro regionální dopravu chtějí České dráhy získat šedesátku nových vlaků s kapacitou 240 sedadel a pro rychlost vyšší než 200 kilometrů v hodině.

Cena by se mohla vyšplhat na deset miliard korun. Takový obchod by hravě trumfnul i prozatím největší nákup Českých drah – sedm Pendolin v ceně 4,5 miliardy korun.

Informace vyplývá z interního dokumentu firmy a serveru Info.cz ji potvrdily dva zdroje.

Dráhy se zatím k případnému nákupu, využití či ceně nových vozů nechtějí vyjadřovat. „Informace z Řídicího výboru ČD budu moci komentovat až po skončení jeho jednání,“ uvedl Radek Joklík, mluvčí Českých drah.

V případě schválení nákupu se očekává, že tendr bude vyhlášen ještě letos. Zatím však není jasné, jak by dopravce obchod financoval. Tím spíše, že společnost, jak vyplývá z posledních zveřejněných výsledků, dluží už nyní zhruba 30 miliard korun.

Není to navíc poslední soutěž, na kterou se dráhy chystají. Podle informací Info.cz by měly vyhlásit tendry až za 35 miliard korun. V části těchto soutěží půjde o vlaky, v části o vozidla nezávislé trakce a částečně o nové vagóny.

Autor je redaktorem serveru Info.cz


Další články z domova i ze zahraničí najdete na webu info.cz >>>