Elektromobilem přes Evropu. Evropská komise chce více nabíjecích stanic

Nabíjecí stanice Tesla u Humpolce

Nabíjecí stanice Tesla u Humpolce Zdroj: Auto.cz

Evropská komise chce snížit emise oxidu uhličitého, pomoci tomu má větší prodej elektromobilů. Zákazníky má přesvědčit o jejich nákupu větší počet nabíjecích stanic.

“Když jedete elektromobilem napříč Evropou, jeho nabíjení by mělo být stejně jednoduché jako tankování na čerpací stanici,” citoval ve čtvrtek deník Financial Times eurokomisaře pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Cañete. Jeho výroky jsou součástí aktuálních snah Evropské komise přimět Evropany nakupovat více elektromobilů.

Ty by měly pomoci snížit emise oxidu uhličitého v evropském ovzduší. Sedmdesát procent z celkového množství emisí, jež se tvoří v dopravě, totiž náleží právě osobním automobilům. Elektromobily šetrnější k ovzduší přitom tvoří méně než jedno procento z jejich prodeje.

Celkový cíl Evropské komise je podle Financial Times vymýtit do roku 2050 emise ze silniční dopravy. Brusel proto chce podpořit větší rozvoj elektromobilů a vozů poháněných alternativními zdroji energie včetně většího počtu míst na jejich tankování.

Jeho součástí je poprvé i stanovení žádaného množství emisí pro nákladní vozy a autobusy. Plán ještě musí schválit členské státy a evropský parlament. Státy se už zavázaly snížit do roku 2030 svůj celkový počet emisí o 40 procent v porovnání s rokem 1990.