Exšéf Deutsche Bahn už Čechům neradí. Od září povede Air Berlin

Hartmut Mehdorn

Hartmut Mehdorn Zdroj: DPA

Bývalý dlouholetý šéf Deutsche Bahn (DB) a externí poradce Českých drah (ČD) Hartmut Mehdorn, jenž se má dočasně ujmout řízení druhých největších německých aerolinií Air Berlin, může nastoupit s čistým štítem. Své závazky vůči tuzemskému drážnímu podniku už splnil.

„V současné době k nám pan Mehdorn nejezdí, protože projekt, na kterém pracoval – studie a návrhy pro ČD v oblasti zvýšení efektivity – byl dokončen. O jeho dalším angažmá se neuvažuje,“ uvedl mluvčí Radek Joklík.

Mehdorn radil tuzemské firmě pod hlavičkou poradenské společnosti Roland Berger v cenové politice či v přístupu k zákazníkům. Pomáhal také vytvořit model fungování budoucího holdingu.

O příchodu Mehdorna do čela Air Berlin informovala včera německá média, střídání stráží nastane 1. září, kdy odejde Joachim Hunold.

„Jedna z nejkřiklavějších postav německé ekonomiky odchází, jiná přichází,“ napsal server Spiegel Online v narážce na nevalnou pověst obou mužů. Mehdorn totiž musel odejít z DB v roce 2009 po aféře s odposloucháváním zaměstnanců, v Air Berlin sedí ve správní radě. Ve druhém čtvrtletí vykázal operátor ztrátu 32 milionů eur.