Japonci ukázali samořiditelný autobus do finské zimy

Muji

Muji Zdroj: Muji

Japonský retailový koncern Muji, který se zaměřuje na prodej moderního spotřebního zboží, definitivně odhalil podobu svého autonomního autobusu. Vozit první cestující by měl již za dva roky. 

Autobus vyznačující se futuristickým designem a absencí řidiče vznikal ve spolupráci s finskou společností Sensible 4, která se právě vývojem autonomní jízdy zabývá.

Samotná technologie je přitom ve světě unikátní. Autobus má totiž zvládat jízdu za jakéhokoliv počasí, tedy i na zasněžených silnicích. Právě zhoršené podmínky jsou pro současná autonomní vozidla problematické, kamery se totiž zpravidla orientují podle vodorovného značení na silnici.

„Současné technologie jsou přitom testovány hlavně za teplého počasí a dobrých podmínek,“ vysvětlují zástupci Muji.

Absence prostoru pro řidiče poskytuje uvnitř vozu velkorysejší prostor pro cestující. Technologii se podřídil i design autobusu, který nemá jasně určené, kde je přední a zadní část vozu. Jet může díky elektromotorům na obě strany stejnou rychlostí.

Prvního nasazení do ostrého provozu se autobus dočká v roce 2020, kdy vyjede na silnice v okolí měst Hämeenlinna, Vantaa a Espoo.