„Je to naprostá katastrofa.“ Čtvrtletní odbyt Tesly výrazně klesl, akcie automobilky oslabily

Šéf Tesly Elon Musk

Šéf Tesly Elon Musk Zdroj: Reuters

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla se v letošním prvním čtvrtletí snížil o téměř devět procent na 386 810 vozů ze zhruba 423 tisíc vozů před rokem. Vykázal tak první meziroční pokles za téměř čtyři roky a výrazně zaostal za očekáváním analytiků. Akcie podniku miliardáře Elona Muska v úterý oslabily skoro o pět procent na 166,63 dolaru za kus. Hořká zpráva navíc zastihla Teslu v době, kdy konkurenční čínská firma Xiaomi oznámila, že si její první elektromobil objednalo přes 100 tisíc lidí.   

Analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities označil nejnovější výsledky Tesly za „naprostou katastrofu, kterou bude firma investorům těžko vysvětlovat“. Automobilka uvedla, že k poklesu odbytu v prvním čtvrtletí přispěly problémy způsobené narušením dopravy v Rudém moři a sabotáž, která omezila výrobu v její německé továrně. Analytici v anketě společnosti FactSet předpovídali, že Tesla za první čtvrtletí dodá zákazníkům 457 tisíc vozů, doplnila agentura AP.

Tesla, v jejímž čele stojí jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk, se v poslední době potýká se zostřenou konkurencí a zpomalením růstu poptávky po elektromobilech. Automobilka naposledy vykázala meziroční pokles odbytu ve druhém čtvrtletí roku 2020, kdy musela omezit výrobu v důsledku pandemie nemoci covid-19.

Analytik Gene Munster ze společnosti Deepwater Asset Management prohlásil, že letošní první čtvrtletí bylo pro Teslu „ošklivé“. Na prodej podle něj měly negativní vliv vysoké úrokové sazby i pokles nadšení kolem elektromobilů. Munster nicméně vyjádřil optimismus ohledně dlouhodobých vyhlídek podniku. „Stále věřím, že Tesla je na správné cestě a že tato bouře se přežene,“ napsal na sociální síti X.

Z průzkumů a vyjádření odborníků podle agentury Reuters vyplývá, že část potenciálních zákazníků Tesly ve Spojených státech odrazuje také Muskův příklon k pravicové politice a některá jeho kontroverzní veřejná prohlášení.

Továrna Tesly nedaleko Berlína musela minulý měsíc zhruba na týden zastavit výrobu kvůli přerušení dodávek elektřiny v důsledku požáru sloupu elektrického vedení. K sabotáži se později v dopise přihlásila radikální levicová skupina Vulkangruppe.

Nová konkurence v Číně

V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, čelí Tesla ostré konkurenci ze strany domácích automobilek, například společnosti BYD. Ta v loňském čtvrtém čtvrtletí vystřídala Teslu na postu největšího prodejce automobilů s čistě elektrickým pohonem na světě. 

Tesle navíc na čínském trhu nedávno přibyl nový soupeř v podobě výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Ten se rovněž pustil do výroby elektrických vozidel a tuto středu oznámil, že už získal více než 100 tisíc objednávek pro svůj první elektromobil. Nyní začíná sportovní vůz s názvem SU7 dodávat zákazníkům. 

„V Číně se jistě zrodí velká společnost, jako je Tesla,“ poznamenal k tomu generální ředitel a zakladatel Xiaomi Lej Ťün. Akcie čínské společnosti v úterý přidávaly až 16 procent. Společnost tak byla na burze oceněna na 55 miliard dolarů, čímž překonala hodnotu tradičních amerických automobilek General Motors s 52 miliardami a Ford s 53 miliardami dolarů.