Kapsch vydělal přes miliardu. Zisk se mu zvýšil o dvě třetiny

Kapsch

Kapsch Zdroj: profimedia

Mýtná brána
Mýtná brána
3
Fotogalerie

Rakouský provozovatel mýtných systémů Kapsch TrafficCom v uplynulém finančním roce zvýšil zisk o téměř dvě třetiny na 46,6 milionu eur (zhruba 1,2 miliardy korun). Kapsch TrafficCom vlastní firmu Kapsch Telematic Services, která je zodpovědná za provoz systému elektronického mýtného v České republice.

Příjmy společnosti Kapsch TrafficCom se ve finančním roce, jenž skončil 31. března, zvýšily o 6,4 procenta na rekordních 737,8 milionu eur. Firma počítá s nárůstem příjmů také v nynějším finančním roce, a to minimálně o pět procent.

„Zvýšili jsme příjmy čtvrtým rokem za sebou a poprvé jsme překročili hranici 700 milionů eur,“ uvedl šéf společnosti Georg Kapsch. „Řada nových projektů z finančního roku 2018/2019 nám zajišťuje stabilitu a tvoří základ pro budoucí růst,“ dodal.

V závěru loňského roku společnost Kapsch uspěla v soutěži na mýtné pro osobní auta v Německu, které má vybírat společně s firmou CTS Eventim. Německo chtělo mýtné spustit od října příštího roku, Soudní dvůr Evropské unie nicméně dospěl k závěru, že systém mýtného diskriminuje majitele motorových vozidel ze zahraničí, a je tak v rozporu s unijním právem.

Kapsch je od roku 2007 správcem mýtného systému na dálnicích v České republice, jeho smlouva ale na konci letošního roku končí. Vystřídat by jej mělo česko-slovenské konsorcium Czech Toll/SkyToll, které loni zvítězilo v mýtném tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

Kapsch neuspěl s nabídkou zhruba o 2,7 miliardy korun vyšší. Rakouský podnik proti soutěži podal námitky u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který je však zamítl. Kapsch proti rozhodování ÚOHS kolem mýta podal dvě žaloby. Koncem května uvedl, že žaloby mohou vést i ke zrušení mýtné smlouvy státu s vítězným konsorciem CzechToll/SkyToll.