Katarské aerolinky koupily menšinu v China Southern

Qatar Airways

Qatar Airways Zdroj: profimedia.cz

Qatar Airways
Qatar Airways
China Southern Airlines
4
Fotogalerie

Katarská státní letecká společnost Qatar Airways koupila podíl pět procent v China Southern Airlines. Cílem akvizice je získat napojení na jeden z nejrychleji rostoucích leteckých trhů světa v době, kdy katarské aerolinky nesmějí létat do některých zemí na Blízkém východě.

Qatar Airways jsou druhou zahraniční společností, která má podíl v China Southern. Další jsou American Airlines. Čínské aerolinky již dříve uvedly, že na počátku letošního roku opustí leteckou alianci SkyTeam, jejíž součástí jsou České aerolinie.

Koupě podílu je součástí celkové investiční strategie Qatar Airways. Společnost mimo jiné vlastní pětinový podíl v IAG, mateřské firmě British Airways, podíl deset procent v jihoamerické LATAM Airlines Group, podíl 49 procent v italské společnosti Meridiana a 9,99 procenta v hongkongských Cathay Pacific.

Katarské aerolinky hledají nové partnery a trasy, protože kvůli restrikcím nesmějí létat do lukrativních destinací v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech. Obě země, ale také Bahrajn a Egypt, v červnu 2017 obvinily Katar z podpory terorismu a zahájily její politický a ekonomický bojkot. Katar obvinění odmítá.