Kontrola velkých dopravních projektů chyby nenašla, o dotace nepřijdou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstva dopravy a životního prostředí zpětně prověřují celkem 23 velkých dopravních projektů z hlediska jejich vlivu na životní prostředí (EIA). Hraje se přitom o dotace z evropských fondů ve výši zhruba 50 miliard korun. A těsně před koncem kontrol se ukazuje, že by dotace neměly být ohroženy.

Podle údajů ministerstva dopravy prošlo dosud prověrkou 19 staveb s dotací 44 miliard korun. Všechny lhůty pro případná odvolání veřejnosti už proběhly u sedmnácti projektů s celkovou výší spolufinancování 33 miliard.

„Během tohoto procesu se nevyskytly žádné potíže, které by komplikovaly čerpání prostředků z operačního programu Doprava,“ uvedl mluvčí rezortu Zdeněk Neusar. V podobném duchu hodlá úřad referovat do Bruselu. Ministři si tak mohou oddechnout, v případě pochybení by již hotové stavby musel proplácet český rozpočet.

Zpětné kontroly vyvolala novela zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí, kterou český parlament schválil se zpožděním. Pro proces EIA tak až do letošního dubna platila stará pravidla, což kritizovala Evropská komise. Kontrola se týká deseti projektů na železnici a třinácti na silnicích, například okruhu kolem Prahy nebo R7 u Chomutova.

EIA na jez se zpožďuje
Ministerstvo dopravy nabírá skluz při přípravě stavby jezu u Děčína. Podle nedávných vyjádření měla být dokumentace vlivu stavby na přírodu odevzdána ministerstvu životního prostředí na přelomu května a června. Nový termín odevzdání je stanoven na konec srpna. „Jen kompletní odborný překlad do němčiny včetně korektur žel představuje více než čtyři týdny práce,“ zdůvodňuje skluz rezort dopravy.