Letecké palivo zdražuje, zisk Lufthansy ve čtvrtletí klesl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters/ČTK

Největším německým aerolinkám Lufthansa se ve třetím čtvrtletí snížil zisk před úroky a zdaněním na 1,35 miliardy eur (35 miliard korun) z 1,51 miliardy ve stejném období loni. Důvodem je zejména růst nákladů na palivo. Jelikož hospodářské výsledky nedosáhly plánovaných cílů, společnost oznámila, že v této sezóně zvýší počet letů mírnějším tempem než její konkurence.

Kvartální zisk nedosáhl očekávání analytiků. kteří jej v průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,41 miliardy.

„Předpokládáme, že celoroční náklady se letos zvýší o více než jednu miliardu eur, jak kvůli růstu výdajů na palivo, tak kvůli mimořádným výdajům spojeným s rušením a zpožďování letů,“ uvedl šéf společnosti Carsten Spohr.

Firma zřejmě v zimním období zvýší kapacitu přepravy o osm procent, zatímco u jiných aerolinek se očekává desetiprocentní růst. Osm procent by měl činit celoroční růst kapacity, nicméně letos firma těžila z krachu přepravce Air Berlin, takže příští rok bude tento trend zásadně pomalejší. V létě 2019 počítá se zvýšením kapacity o 3,8 procenta.

Lufthansa předpokládá, že náklady na palivo se za celý letošní rok zvýší o 850 milionů eur, v příštím roce pak o 900 milionů.

Za prvních devět měsíců 2018 příjmy firmy stagnovaly na 26,9 miliardy eur, přestože počet cestujících se především díky Air Berlin zvýšil o 11 procent na 108,5 milionu. Zisk před úroky a zdaněním se za tři kvartály snížil o 7,7 procenta na 2,36 miliardy eur.