Letiště Frankfurt-Hahn je v insolvenci. Cíli fandů levných letenek nepomohl ani boom nákladní dopravy

Letiště Frankfurt-Hahn

Letiště Frankfurt-Hahn Zdroj: profimedia.cz

Německé letiště Frankfurt-Hahn na sebe podalo návrh na insolvenci. Menší ze dvou mezinárodních frankfurtských letišť využívají především nízkonákladové letecké společnosti a nákladní dopravci. Provozovatel letiště měl problémy už před pandemií, ta jeho situaci ještě ztížila. 

Ještě v roce 2019 využilo letiště zhruba 1,5 milionu cestujících. Kromě toho letiště slouží různým mezinárodním nákladním leteckým společnostem. V roce 2019 letiště odbavilo více než 170 tisíc tun nákladu.

Letiště, které bývalo jednou ze základen americké armády v Německu, v poslední době zaznamenalo nárůst nákladní dopravy, mimo jiné díky rozmachu prodeje přes internet a nedostatku kontejnerů v námořní dopravě.

Na druhou stranu počet cestujících klesal, a to i před omezením cestování kvůli pandemii. Letiště kdysi počítalo s až čtyřmi miliony cestujících ročně, těchto čísel ale již dlouho nedosahuje. Největší místní přepravce Ryanair navíc v poslední době přesunul některé své lety na sousední větší letiště.

Letiště ležící asi hodinu a půl jízdy západně od Frankfurtu na Mohanem od roku 2017 ovládá čínský konglomerát HNA Group. Za majoritní podíl v provozovateli letiště, který koupil od spolkové země Porýní-Falc, zaplatil kolem 15 milionů eur. Podíl 17,5 procenta drží spolková země Hesensko.

Šéf letiště Christoph Goetzmann na začátku října uvedl, že jeho podnik si dosud v pandemii poradil bez státní pomoci i programů jako kurzarbeit. Letiště počítalo s tím, že do roku 2024 dosáhne opět zisku.

Podle loňské zprávy asociace evropských letišť ACI Europe hrozí insolvence 193 letištím na kontinentu. Krize dopadá především na menší letiště, která ročně odbaví do pěti milionů cestujících.