Liftago v minulém roce narostlo o třetinu. Obrat dosáhl 300 milionů

Zakladatel alternativní taxislužby Liftago  Ondřej Krátký

Zakladatel alternativní taxislužby Liftago Ondřej Krátký Zdroj: Anna Vacková, E15

Česká dopravní služba Liftago loni meziročně zvýšila svůj obrat o 35 procent na téměr tři sta milionů korun. Firma také hlásí navýšení počtu zákazníků o třetinu na více než půl milionu. V hlavních destinacích Praze, Brně a Ostravě je v provozním zisku. Do něj se předloni celkově dostala poprvé po letech ztrát. Jeho výši ani celkové výsledky hospodaření ale firma nespecifikovala. Do společnosti na podzim vstoupil český miliardář Martin Hájek.

Společnost Liftago v minulém roce zaznamenala změny jak v investorské struktuře, tak v rozšíření služby, která expandovala do dalších regionů. Do vývoje technologie Liftago investovalo přes sto milionů korun.

„Vývoj společnosti zásadně ovlivnilo rozšíření služby do regionů, kromě Prahy, Brna, Ostravy, Liberce, Zlína a Bratislavy od září 2018 působíme také v Plzni, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem a další expanzi stále plánuje. Zároveň se Liftago stalo největším zprostředkovatelem taxislužby v Ostravě, kde, stejně jako v Brně, zdvojnásobilo jak počet jízd, tak i přepravní kapacitu řidičů,“ uvedl ředitel a jeden ze zakladatelů firmy Ondřej Krátký. Počet nových zákazníků Liftaga se oproti minulým rokům zvedl o třetinu a pro firmu se stává klíčovou firemní klientela.

„Je to jedním ze zdrojů dalšího růstu firmy. Díky benefitům digitální platformy v kombinaci s prověřenými řidiči nyní obsluhujeme malé a střední firmy, stejně jako velké korporace se stovkami jízd měsíčně. Letos začínáme díky platformě Splyt spolupracovat s poskytovateli cestovatelských služeb, takže nás nyní využívají i lidé přijíždějící ze zahraničí. Nárůst očekáváme i u hotelové klientely a předobjednávek,“ uvedl Krátký.

Změny loni nastaly i ve struktuře majitelů Liftaga, a to říjnovým vstupem internetového zprostředkovatele sportovních přenosů Livesport miliardáře Martina Hájka do společnosti. „My v Livesportu chceme Liftagu pomoci uspět také v mezinárodním měřítku,“ uvedl k podzimní investici Hájek. E15 Premium jeho jmění vyčíslilo na 7,65 miliardy korun.

Tímto krokem došlo ke zjednodušení akcionářské struktury, z více než 20 akcionářů jich je nyní 6. „Díky Livesportu se nyní můžeme více zaměřit na realizaci našich zakladatelských vizí,“ doplnil Krátký. Velkou roli v původní akcionářské struktuře sehrál původní ředitel a jeden ze zakladatelů společnosti, Juraj Atlas, jehož akciový program původnímu týmu Liftaga po odkupu podílů pomohl vydělat.