Nové silniční spojení do Polska získalo důležitý posudek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Dopravní spojení na hranice republiky se přiblížilo realizaci. Krajský úřad Libereckého kraje udělil kladný posudek EIA o vlivu na životní prostředí novostavbě silnice první třídy, kterou chce Ředitelství silnic a dálnic postavit mezi částí Liberce Krásná Studánka a vesnicí Dětřichov na rozmezí hranic s Polskem a Německem. Deník E15 to zjistil z portálu Cenia. Ke stavbě je ještě zapotřebí získat územní rozhodnutí a stavební povolení.

Celková délka silnice vedoucí k severním hranicím republiky, jejíž náklady se předběžně odhadují na 1,27 miliardy korun, bude 8,5 kilometru. Součástí projektu je výstavba osmi mostů, protihlukových stěn, vybudování přeložek a úprav komunikací, zhotovení systému odvodnění a vegetačních úprav. Ve stoupáních větších než šest procent jsou navrženy přídavné jízdní pruhy pro možnost předjetí pomalých vozidel. Stavět se bude v obcích Liberec, Nová Ves, Mníšek, Dětřichov a Frýdlant.

"Výstavba nové dopravní tepny je pro náš region v současné době zásadní limitou stávajícího i budoucího rozvoje celého Frýdlantska. A to s ohledem na zdravotní obslužnost regionu, bezpečnost dopravy v zimě, při povodních nebo jiných událostech, kvůli pracovním příležitostem našich obyvatel či jejich dopravě za prací," uvedl dříve starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Výstavbu silnice dříve ovšem zpochybnila ekologická organizace Děti Země. Navrhovala modernizaci současné silnice jako úspornější a dopravně efektivnější řešení.