Novela obchvatům nepomůže, říká dopravní expert Moos

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ŘSD

Sněmovna schválila poslanecký návrh, který má usnadnit a urychlit přípravu výstavby infrastruktury. Novela má usnadnit vyvlastňování pozemků u vybraných staveb. Dopravní expert Petr Moos z Fakulty dopravní ČVUT ale za velkou chybu legislativy označil skutečnost, že se vztahuje jen na silnice I. třídy.

Poslanci si slibují, že legislativa usnadní a urychlí přípravu výstavby dopravní, energetické i komunikační infrastruktury. Novela se ale týká jen silnic I. třídy. Její kritici tvrdí, že tím pádem nepomůže obchvatům, kde je s výkupem pozemků problém. Bude zákon ve schválené podobě přínosem?

To je právě to, co bylo předmětem velkých diskusí. My jsme trvali na tom, aby to bylo součástí té novely. Pokud to tam není, tak je to opravdu velká chyba. 

Novela má pomoci kromě silnic I. třídy i dalším projektům. Usnadní třeba alespoň výstavbu metra D?

Z hlediska vlastnictví pozemků to jistě bude nástroj, který pomůže. Nemyslím ale, že to bude nějaké výrazné zlepšení. 

Kterým dalším stavbám by to pomohlo pomoci?

Určitě při výstavbě zbývajících částí koridorových tratí nebo v případě rozšiřování komunikací. A vůbec při dalších infrastukturních stavbách - tam to význam má. 

Piráti namítali, že fikce souhlasu v novele (pokud úřad nevydá závazné stanovisko do 60 dnů, bude se mít za to, že nemá námitek - pozn. red.) otevře prostor pro korupci. Co si o tom myslíte?

V zahraničí je to docela běžné. Já si myslím, že to lze takto pojmout. Právě naopak, kdyby se procesy vázaly jenom na různé formy souhlasu, může to být klíč k různému zdržování.