Pochybnosti o leteckém projektu Václava Fischera sílí, firma přišla o webové stránky

Vizualizace Boeingu 737 na internetových stránkách airfischer.com

Vizualizace Boeingu 737 na internetových stránkách airfischer.com Zdroj: airfischer.com

Boeingy 737 bývalé cestovní kanceláře Václava Fischera
Podnikatel Václav Fischerzákazníkům zájezdy své cestovní kanceláře Fischer Reisen na letní sezonu.
Fischer Air
4
Fotogalerie

Projekt podnikatele Václava Fischera na vybudování letecké společnosti Fischer Air vzbuzuje další pochybnosti. Důvodem je nefunkční webová stránka airfischer.com, jejíž doméně vypršela platnost. Jejím prostřednictvím v minulosti Fischer informoval o svých záměrech. Do konce letošního léta přitom Fischer Air chtěly vybudovat osm nových linek a pořídit dva letouny.

Plány společnosti Fischer Air, která vznikla loni v září a jíž je Fischer stoprocentním vlastníkem, se postupně měnily. Nejprve měla společnost vzlétnout už na jaře. „Od jara 2019 se do oblak nad Evropou vrátí modrá letadla Air Fischer. Vybavena švýcarskou investicí bude Air Fischer zpočátku provozovat dvě letadla typu Boeing 737 – 700,“ hlásala v říjnu 2018 webová prezentace firmy. Zavedeny měly být lety z Basileje, Berlína, Bratislavy, Brna, Pardubic a Salcburku především do Středomoří. Prodej letenek měl odstartovat loni v listopadu.

V prosinci pak byl Air Fischer už méně ambiciózní, když webové stránky informovaly, že v červnu 2019 firma spustí pět nových linek z Brna a tři další z Bratislavy. Na letišti v Brně pak společnost slibovala už v lednu otevřít kancelář. Už tehdy se přitom vyrojily spekulace, že ani tento termín nelze stihnout, Air Fischer totiž nepožádala o osvědčení leteckého dopravce, takzvané AOC, které běžně trvá šest měsíců a déle.

Fischer má za sebou řadu projektů v cestovním ruchu i letecké dopravě. V 90. letech stál u zrodu zpočátku úspěšné cestovní kanceláře Fischer a aerolinek Fischer Air. Později se ale obě firmy dostaly do finančních potíží a převzala je skupina KKCG. Fischer své jméno spojil také s cestovkou Tomi Tour, která zkrachovala.