Praha bude mít od června přímou linku do kazašské Astany

Flotila kazašských aerolinek SCAT

Flotila kazašských aerolinek SCAT Zdroj: SCAT Airlines

Flotila kazašských aerolinek SCAT
Flotila kazašských aerolinek SCAT
Flotila kazašských aerolinek SCAT
Flotila kazašských aerolinek SCAT
Flotila kazašských aerolinek SCAT
13
Fotogalerie

Česko bude mít od letošního června přímé letecké spojení s Kazachstánem. Linku do hlavního města středoasijské země budou zajišťovat kazašské aerolinky SCAT Airlines. Oznámilo to Letiště Praha. Linku by podle odhadů mělo využít zhruba 24 tisíc cestujících za rok.

„Spuštění pravidelných letů na lince z Prahy do Astany je výsledkem více než ročního vyjednávání, na kterém se kromě Letiště Praha podílely ambasády obou zemí a také agentura CzechTourism. Dlouhodobě sledujeme rostoucí potenciál Kazachstánu, jakožto jednoho z nejvýznamnějších trhů v rámci postsovětských zemí,“ uvedl šéf pražského letiště Václav Řehoř. Očekává, že spoje budou využívat zejména turisté z Kazachstánu, zároveň by ale nová linka mohla posílit turismus i opačným směrem.

Spoje začnou létat od 2. června dvakrát týdně, vždy ve čtvrtek a v neděli v obou směrech. Dopravce na nich bude používat letoun Boeing 737.

Nová linka by měla navazovat také na přestupní lety do dalších kazašských měst jako Almaty, Šymkent, Taraz, Oskemen nebo Pavlodar.

Do Kazachstánu v minulosti létaly například České aerolinie, konkrétně do Almaty. Kvůli nízkému zájmu cestujících však v roce 2014 linku zrušily.

Letiště Václava Havla v Praze loni odbavilo rekordních 16,8 milionu cestujících, meziročně o devět procent více. Nejvíce se létalo do Velké Británie, následovala Francie. Během letošní zimy nabízí spojení do 114 destinací ve 42 zemích.