Praha chystá nové jízdenkové automaty. Budou přijímat i platební karty

Jízdenkové automaty v PRaze

Jízdenkové automaty v PRaze Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Cestujícím v pražské hromadné dopravě by v budoucnu měly sloužit nové jízdenkové a informační automaty. Pražský dopravní podnik vypsal zakázku za zhruba 165 milionů korun, v rámci které chce v průběhu sedmi let zmodernizovat a obměnit přístroje na výdej jízdenek. Zájemci se do soutěže mohou hlásit do poloviny září.

Nové automaty budou přijímat mince, bankovky a platební karty. Budou kompatibilní s kartami opencard, případně s jiným druhem karet, které Praha v budoucnu místo opencard zavede. Karta opencard, která stála více než 1,7 miliardy korun, podle vedení města zhruba do dvou let skončí.

Kromě výdeje jízdenek budou automaty sloužit jako informační kiosky. Cestující bude moci na dotykovém displeji vyhledat informace o spojení, v případě potřeby najde jakoukoli zastávku nebo adresu. K dispozici budou mapy a schémata pražské integrované dopravy. Vše bude možné vytisknout.

Informace budou kromě češtiny dostupné v angličtině, němčině a ruštině s možností doinstalovat čínštinu. Přístroje budou odolné vůči povětrnostním podmínkám i proti případnému útoku vandalů, píše se v podmínkách soutěže.