RegioJet neuspěl s trestním oznámením na nitranského primátora, policie ho odmítla

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží Zdroj: Michael Tomeš

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
13
Fotogalerie

Slovenská policie odmítla trestní oznámení českého dopravce RegioJet na primátora slovenského města Nitra Jozefa Dvonče pro podezření ze zneužití pravomocí. RegioJet dříve tvrdil, že Dvonč se námitkami opakovaně snažil zabránit udělení licence na nedotovanou autobusovou linku z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice, kterou dopravce provozuje od minulého roku. Ředitel RegioJetu Radim Jančura se domnívá, že rozhodnutí nezahájit Dvončovo trestní stíhání vypovídá o stavu slovenské justice.

Podle vyšetřovatele ve zmiňovaném případu nebyl důvod k zahájení trestního stíhání. Následnou stížnost RegioJetu vůči postupu vyšetřovatele prokuratura dříve v tomto měsíci zamítla jako opožděně podanou, uvedl mluvčí krajské prokuratury v Nitře Jaroslav Maček.

Rozhodnutí slovenských orgánů podle ředitele RegioJetu nic nemění na tom, že Dvonč jednal proti zájmu občanů a soukromému dopravci způsobil škodu v řádu stovek tisíc eur. "To, že policie a prokuratura nakonec nezahájily trestní stíhání primátora Dvonče, pak spíše vypovídá o stavu justice na Slovensku než o nevině primátora Dvonče," reagoval Jančura.

RegioJet se dostal do sporu se slovenskými úřady ohledně své žádosti o získání licence již v roce 2014, kdy Bratislavský samosprávný kraj (BSK) jako příslušný úřad odmítl vydat dopravci povolení na vnitrostátní autobusovou linku. Důvodem byl zamítavý postoj právě města Nitra. Primátor města Dvonč tento postoj tehdy zdůvodnil očekávaným nárůstem dopravy ve městě a omezenou kapacitou tamního autobusového nádraží z důvodu jeho rekonstrukce. Podle RegioJetu Dvonč ve vyjádření využil argumentaci jiného dopravce.

Potřebnou licenci RegioJet nakonec získal od Banskobystrického kraje. Dopravce dříve tvrdil, že oddálení předpokládaného zahájení provozu linky způsobilo firmě škodu ve výši několika set tisíc eur. Autobusy na linku z Bratislavy do Banské Bystrice nasadil loni v únoru a nabídl levnější jízdné než konkurence, která krok českého dopravce následovala.

Primátor Nitry Dvonč v červnu v reakci na sdělení RegioJetu o podání trestního oznámení uvedl, že RegioJet nebyl ohledně své žádosti o udělení licence v právním vztahu s Nitrou, ale s krajem, kde o povolení žádal.

RegioJetu se ve sporu se slovenskou samosprávou zastalo i slovenské ministerstvo dopravy, které zrušilo zamítavé rozhodnutí BSK ohledně licence.

Český dopravce si v reakci na postup samosprávy ohledně zmiňované licence objednal loni billboardy s nápisem ve slovenštině "Vítejte v kraji korupce a klientelismu". Na části poutačů bylo zmiňováno jméno Dvonče. Primátor Nitry pak neúspěšně usiloval o vydání předběžného opatření, kterým by soud nařídil billboardy odstranit.

RegioJet kromě autobusové dopravy zajišťuje na Slovensku také státem dotovanou vlakovou dopravu na regionální trati z Bratislavy do Komárna na jihu země a rovněž komerční provoz vlaků mezi slovenskou metropolí a Košicemi.