ŘSD vypsalo tendr na opravu poničených svodidel, během čtyř let zaplatí tři čtvrtě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Policie ČR

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo výběrová řízení na opravu svodidel poničených při nehodách. Jde o 11 zakázek, které mají nahradit starší smlouvy, jejichž platnost na konci letošního roku vyprší. Za další čtyřleté období plánuje ŘSD vynaložit 734 milionů korun.

Rozdělení působnosti jednotlivých vítězů soutěží odpovídá tomu, jak se o silnice v Česku starají jednotlivá střediska správy a údržby dálnic. První balík výběrových řízení zveřejnilo ŘSD v květnu, zbylou zhruba polovinu tendru pak vypsalo na konci července.

Kromě oprav svodidel vypsalo ŘSD zakázky na odtah poničených vozidel, které po nehodě tvoří překážku v provozu na dálnicích a jejich majitelé je nemohou sami nechat odtáhnout. V tomto tendru na různých dálničních úsecích uspěly společnosti Auto Pražák, Peme Auto, Z&U a Korostenski Assistance.

Šlo o mediálně sledovanou zakázku mimo jiné proto, že se do každé ze soutěží přihlásil vždy jen jeden uchazeč, z čehož například sdružení Kverulant usuzovalo na možnost kartelového spojení hlásících se odtahových společností. Na praktiky při odtahu vozidel si navíc dlouhodobě stěžují sami motoristé. Jiným než smluvním společnostem totiž nechtějí odtah proplácet pojišťovny a poukazují na přemrštěné ceny, které v řadě případů odtahové služby požadují.