Šéf Ryanairu O'Leary si loni vydělal skoro čtvrt milionu denně

Šéf aerolinek Ryanair Michael O'Leary

Šéf aerolinek Ryanair Michael O'Leary Zdroj: reuters

Loni postihlo Ryanair několik stávek
Loni postihlo Ryanair několik stávek
Loni postihlo Ryanair několik stávek
Boeing 737 aerolinek Ryanair
Boeing 737 aerolinek Ryanair
8
Fotogalerie

Generální ředitel irských nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O'Leary si v loňském finančním roce vydělal 3,38 milionu eur (87 milionů korun). Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Celková odměna dlouholetého šéfa firmy tak odpovídala 238 tisícům korun za den.

O'Learyho základní plat ve finančním roce končícím březnem 2019 dosáhl 1,06 milionu eur, bonusy 770 tisíc eur a náhrady odvozené od hodnoty akcií firmy 1,55 milionu eur. Meziročně se tak celková O'Learyho odměna zvýšila o 46 procent, v předchozím roce se totiž šéf Ryanairu vzdal svých bonusů v hodnotě téměř milionu eur.

V budoucnu bude O'Learyho výdělek pravděpodobně o něco skromnější. Letos v dubnu podepsal novou pětiletou smlouvu, která snižuje jeho základní plat o polovinu na 500 tisíc eur a na stejnou částku klesne také maximální výše jeho bonusů. Kontrakt také zahrnuje opci na deset milionů akcí Ryanairu za částku 11,12 eura za akcii. Tu může O'Leary využít kdykoliv do roku 2024, pokud roční čistý zisk Ryanairu překoná dvě miliardy eur. Nyní se hodnota akcií společnosti pohybuje pod deseti eury.

Výsledky Ryanairu za uplynulý finančním rok jsou směsí dobrých a špatných zpráv. Tržby stouply o šest procent na 7,6 miliardy eur a počet cestujících se zvýšil o devět procent na 142 milionů, zisk před zdaněním ale spadl o 35 procent na 948 milionů eur. O'Leary to odůvodnil „významným přebytkem kapacity na unijním trhu, nepředvídatelnou sérií stávek řízení letového provozu a nedostatkem zaměstnanců“, které způsobily potíže všem aerolinkám.