ŠZDC bude modernizovat trať mezi Hradcem a Pardubicemi za 3,5 miliardy

Nádraží v Hradci Králové

Nádraží v Hradci Králové Zdroj: CC BY SA 3.0: Honza Groh via Wikimedia Commons

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje další etapu modernizace trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Postavena bude druhá kolej v úseku Opatovice nad Labem - Hradec Králové. Náklady se odhadují zhruba na 3,5 miliardy korun, sdělil dnes mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

„Zahájení stavby je plánováno na druhou polovinu roku 2018, dokončení do roku 2020,“ uvedl Illiaš. SŽDC v současné době se zpracovává dokumentaci stavby pro územní rozhodnutí.

První etapa modernizace trati za téměř miliardu korun bez DPH byla dokončena v letošním roce, většina peněz pocházela z evropské dotace. V úseku ze Stéblové do Opatovic nad Labem byla vybudována druhá kolej, vlaky se zde mohou míjet bez zastavování. Vznikla také nová stanice s bezbariérovými nástupišti, protihlukové stěny, nové je trakční vedení a zabezpečovací zařízení.

V úseku mohou nyní vlaky projíždět rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Protože však SŽDC po nátlaku místních obyvatel dočasně obnovila i nedalekou zastávku Opatovice-Pohřebačka, soupravy musejí často zastavovat a úspora času je tak malá. V budoucnu bude ještě nutné rekonstruovat poslední úsek tratě mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou.