Ťok: Resort bude hledat rezervy pro opravy krajských silnic. Pomoci má fond dopravní infrastruktury

Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok
Ministr dopravy Dan Ťok
Ministr dopravy Dan Ťok
Dan Ťok, ministr dopravy
Kandidát na ministra dopravy Dan Ťok
9
Fotogalerie

Ministerstvo dopravy bude hledat v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) rezervy, ze kterých by napřesrok mohlo přispět na opravy silnic druhých a třetích tříd, které patří krajům. Kolik bude možné z letošního rozpočtu fondu pro opravy krajských silnic vyčlenit, bude jasné až na konci roku. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Letos resort z rozpočtu SFDI krajům přispěl třemi miliardami korun.

Pokud má mít příspěvek z ministerstva dopravy smysl, měl by i budoucí příspěvek být v podobné výši, uvedl Ťok. Peníze pro kraje po resortu dopravy požaduje koaliční ČSSD. "Ministři a poslanci ČSSD podpoří rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pouze v případě, že bude počítat s podporou dvojek a trojek, a prostředky na jejich opravy. V opačném případě není podpora ze strany ČSSD možná," uvedl dnes v tiskové zprávě premiér Bohuslav Sobotka.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejde koaličním partnerům o rozvoj silnic, ale pouze o zpolitizování tohoto tématu. Zároveň uvedl, že rozpočet fondu dopravy vláda nedávno schválila bez toho, aby ČSSD vznesla nároky na zahrnutí peněz pro krajské silnice.

Peníze pro silnice druhé a třetí třídy navíc nikdy přímo v rozpočtu SFDI započítány nebyly, doplnil Ťok. Pokud by měly být zahrnuty přímo, bylo by potřeba říct, které z plánovaných dálničních staveb budou muset opravám silnic druhých a třetích tříd ustoupit.

Celkem je v rozpočtu SFDI pro příští rok navrženo 82 miliard korun včetně peněz z EU. Peníze ze státního fondu slouží k opravám a výstavbě železničních tratí, dálnic a silnic první třídy. Silnice druhé a třetí třídy spravují kraje.