Ťokovo ministerstvo šíří citlivé informace o našem systému, stěžuje si Kapsch

Mýtná brána

Mýtná brána Zdroj: profimedia

Mýtná brána
Mýtná brána
Mýtné
4
Fotogalerie

Velký mýtný tendr dospěl už v kvalifikačním kole k prvnímu administrativnímu zádrhelu. Společnost Kapsch jako dosavadní provozovatel mýtného systému se obrátila se stížností na Národní bezpečnostní úřad. Stěžuje si na ministerstvo dopravy, které podle ní nekontrolovaně a v rozporu s loňskou dohodou šíří citlivé informace o mýtném systému.

Ministerstvo zájemcům o kvalifikaci v soutěži vydává v elektronické podobě tisíce stran technické dokumentace. „Ty popisují do detailu stavbu systému, jeho vnitřnosti a způsob provozování. Jsou tam citlivá data o firmách, citlivá data personálního charakteru a citlivá data o pohybu vozidel, je tam bankovní subsystém s peněžními transfery,“ vyjmenoval ředitel Kapsche Karel Feix.

Společnost se rovněž obrátila na Úřad pro ochranu osobních údajů a zvažuje soudní žalobu. Municí pro soud mají být také případné verdikty obou úřadů.

Feix argumentuje smluvním dodatkem z loňska, který podle něj zaručuje, že se ke zmíněným informacím dostanou jen kvalifikované firmy, které podepíší mlčenlivost a s údaji se pak seznámí v chráněné místnosti.

Jenže tohle ministerstvo odmítá. Rezort se podle mluvčího Zdeňka Neusara porušení dohody nedopustil, citlivé informace nevydává a zájemcům rozdává jen data, která jsou v jeho majetku.

„My jsme s Kapschem podepsali dodatek a ten definuje, že můžeme data, která jsou ve vlastnictví státu, dávat účastníkům soutěže,“ uvedl už dříve ministr Dan Ťok. Podle Kapsche je to ale bezpečnostní riziko, zvláště v době sílících kybernetických útoků. Právě možné porušení zákona o kybernetické bezpečnosti nyní NBÚ zkoumá.

Jeho zástupce Radek Holý označil podání Kapsche za obsáhlé, přílohou je navíc kompletní dokumentace k tendru. „Věc má dvě roviny: v první plnění povinností v oblasti hlášení kybernetického bezpečnostního incidentu, ve druhé podezření z porušení povinností v oblasti vedení a provádění bezpečnostních opatření podle zákona o kybernetické bezpečnosti,“ doplnil Holý.

O případné vině ministerstva zatím není rozhodnuto.