Uber čelí dalším pokusům o regulaci

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Alternativní dopravce Uber, který musel loni na podzim přerušit provoz v britském Londýně, čelí dalším snahám o omezení. Tentokrát se proti Uberu vymezil starosta Londýna Sadiq Khan, podle kterého by méně aut Uberu v ulicích ulevilo dopravě v ucpaném městě.

Khan uvedl, že v současnosti hledá potřebnou legislativní oporu, která by mu umožnila nastavit limity na počet aut přepravce. Obrátil se přitom na vládu a požádal ji, aby mu tuto moc jakožto starostovi zajistila, uvádí The Guardian.

„Byl jsem odhodlaný vytvořit ve městě prostor pro rozvinutý trh. Obrovský nárůst řidičů, který způsobuje dopravní problémy a znečištění ovzduší, ale navíc vede k tomu, že si mnozí řidiči nevydělají dost peněz,“ vysvětlil Khan.

V Londýně nyní jezdí téměř dvakrát více licencovaných řidičů než před deseti lety, tedy kolem 114 tisíc. Ve městě přitom od té doby kleslo množství klasických černých taxíků z 25 na 24 tisíce. Řidičů Uberu naopak ve městě jezdí asi 45 tisíc.

Khan by se chtěl inspirovat především New Yorkem, kde místní úřady začaly obdobný problém řešit minulý týden. Tamní rada přijala balíček opatření, který umožní omezit vydávání nových licencí, stejně tak může město rozhodnout o minimální mzdě pro řidiče aplikací typu Uber. New York se tak stal prvním městem v USA, které se rozhodlo touto cestou jít.

I ve Spojených státech nárůst počtu řidičů alternativních služeb způsobil mnohé existenční problémy. Ty se týkají například držitelů licencí vozů taxi, které jsou pro největší město USA omezené. Hodnota těchto licencí, s nimiž lze běžně obchodovat, se dříve pohybovala kolem milionu dolarů, nyní je však jejich hodnota pětinová. To způsobuje potíže těm řidičům, kteří se dříve na jejich pořízení zadlužili a považovali držení licence za dlouhodobou investici.