Uber může v Brně zase jezdit, soud zrušil předběžné opatření

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Uber, ilustrační foto
Vozidla s logem společnosti Uber.
Uber - označení nástupní plochy v americkém Portlandu
Uber, San Francisco.
5
Fotogalerie

Společnost Uber bude moct v Brně zase poskytovat přepravní služby. Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které jí to zakazovalo. Firma bude moct jezdit dnem doručení rozhodnutí soudu. Na rozhodnutí soudu upozornila Česká televize. Případem se znovu bude zabývat Krajský soud v Brně, který předběžné opatření vydal.

Uber spustil v Brně svoji službu UberPOP 1. února. Lidé si díky aplikaci mohli zavolat řidiče, který je odvezl na požadovanou adresu. Klient pak zaplatil za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči jezdili buď pro společnost, nebo fungovali jako živnostníci, kteří si přivydělávali jízdou ve vlastním autě. Služba je tedy alternativou taxi, avšak taxikáři se proti ní ohrazují.

Krajský soud v dubnu předběžným opatřením zakázal firmě služby poskytovat. Zdůvodnil to tím, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Nelze poskytovat služby, když k tomu řidiči nemají oprávnění, auto není označené jako taxi nebo nemá taxametr. Krajský soud v květnu zamítl i návrh Uberu na zrušení předběžného opatření, a proto si firma podala odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

"Vrchní soud předběžné opatření zrušil a vrátil soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí. Naše rozhodnutí nabude právní moci v okamžiku doručení rozhodnutí v písemné podobě všem účastníkům řízení. Vůči žalovanému nabude účinnosti dnem doručení," řekl Lichnovský.

Před doručením nechtěl komentovat důvody, ani to, kdy soud rozhodnutí doručí. Obecně platí, že má soudce na vypracování písemného vyhotovení 30 dnů, soud rozhodoval v minulých dnech.

Vozidla, která jezdí pro Uber, nemají taxametr, nejsou označena jako taxi a řidiči nesplňují podmínky dané vyhláškou o taxislužbě. Vadí to klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci. Brněnskému soudu dala podnět společnost Lido Taxi Radio. Město bylo přidruženým účastníkem.