ÚOHS se pře s Dopravním podnikem o pokutu, rozhodne soud

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Pokutou ve výši 800 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro pražský Dopravní podnik (DPP) se bude zabývat Nejvyšší správní soud (NSS). Antimonopolní úřad podal kasační stížnost. Vadí mu rozsudek Krajského soudu v Brně z počátku července, který pokutu zrušil.

ÚOHS Dopravnímu podniku pokutu uložil za údajné chyby v tendru na úklid stanic metra. Spor už se táhne několik let. Úřad se případem opakovaně zabýval od roku 2008.

Předtím, než sankci definitivně uložil, předseda ÚOHS Petr Rafaj kauzu dvakrát vracel svým podřízeným k dopracování. Naposledy před třemi lety po nich chtěl, aby lépe zdůvodnili pokutu. Její výše se ale dalším posuzováním nezměnila. Antimonopolnímu úřadu vadily podmínky tendru z roku 2008. Podle něj Dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které už úklid ve stanicích metra zajišťovaly.

Podle údajů ÚOHS se mohl do tendru přihlásit pouze uchazeč, jehož průměrný obrat za obdobnou činnost, jako byla ta v zakázce DPP, neklesl za poslední tři roky pod limit 20 milionů korun. Podnik také požadoval doložení toho, že zájemce o zakázku v minulosti už služby komplexního a nepřetržitého úklidu stanic podzemní hromadné dopravy poskytoval, a to minimálně po dobu 12 měsíců a v rozsahu minimálně šesti uklizených stanic.

Dopravní podnik oproti tomu při správním řízení trval na tom, že úklid stanic metra je zcela specifickou a ojedinělou činností, která jen stěží nalezne srovnání s úklidem v jakýchkoli jiných prostorách v České republice.

Tendr vyhlásil Dopravní podnik v roce 2008. Výběrové řízení ale zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů. Podnik poté uzavřel smlouvu s jedním z uchazečů, sdružením dvou firem CDV služby a V-Trade.