V Česku roste nová síť výdejních boxů pro e-shopy. Nabídne i chlazené schránky

Výdejní box OX.Point v Praze na Proseku

Výdejní box OX.Point v Praze na Proseku Zdroj: Conteg Payment4U

Do stále hustější konkurence samoobslužných výdejních boxů pro objednávky z internetových obchodů vstoupil nový tuzemský hráč. Firma Conteg Payment4U ještě letos postaví 140 boxů, příští rok svou výdejní síť nazvanou OX.Point rozšíří na tisícovku míst.

Firma jedná s velkými e-shopy o využívání své sítě. „Vypadá to, že až na výjimky se všichni zapojí,“ říká šéf společnosti Zdeněk Vacek. V současnosti firma zajišťuje integraci OX.Pointů do platformy tvůrce internetových obchodů Shoptet a do platformy na sdílení kapacity výdejních boxů Lockers.ai. Všechny e-shopy, které s těmito službami spolupracují, tak získají přístup do sítě OX.Point.

Conteg Payment4U v září vyhrála tendr Správy železnic a České pošty na rozmístění 264 boxů na nádražích u poštovních poboček. Další stovku umístí na čerpacích stanicích MOL. Během podzimu začnou do boxů zavážet zásilky první dopravci, do konce roku má síť plnohodnotně fungovat. Do konce příštího roku firma do sítě investuje kolem půl miliardy korun.

Boxy OX.Point vstupují na poměrně zahuštěný trh, jemuž dominuje Zásilkovna. Ta chce do konce roku rozšířit svou síť na 2500 výdejních Z-Boxů. Více než tisícovku jich má také největší český e-shop Alza.cz. Necelou stovku samoobslužných boxů provozuje Mall.cz a expanzi do této oblasti oznámila také přepravní firma PPL.

Přesto Conteg Payment4U nachází prostor k dalšímu růstu. „Česká republika ještě nemá síť výdejních boxů, která by byla úplně otevřená, přístupná jak všem e-shopům, tak všem dopravcům,“ tvrdí Vacek. V Česku se podle něj uživí další čtyři tisíce až pět tisíc výdejních boxů.

Otevřené sítě mají podle Conteg Payment4U budoucnost také kvůli tomu, že města začnou časem vyvíjet tlak na to, aby výdejní boxy neubíraly veřejný prostor. Do budoucna firma plánuje do boxů integrovat různé městské služby, například možnost platit obcím správní poplatky. První pilotní projekt nyní vzniká v pražských Letňanech, kde součástí výdejního boxu bude možnost vyzvednutí a vrácení výpůjček tamní knihovny.

Firma Conteg Payment4U výdejní boxy sama vyrábí. Dodává je nejen do vlastní sítě, ale také do sítě zákazníků. Právě buduje síť chlazených boxů pro e-shop Rohlik.cz, které umístí i do některých boxů OX.Point.

Conteg Payment4U vznikla jako společný podnik výrobce vybavení datových center Conteg Group a vývojáře platebních technologií Payment4U. Vlastnický podíl si dělí na půl.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku • Videohub