Volkswagen krouží kolem autopůjčovny Europcar. Mohl by nakoupit levněji, než za kolik před lety prodal

Autopůjčovna Europcar

Autopůjčovna Europcar Zdroj: Reuters

Německá automobilka Volkswagen jedná o převzetí francouzské půjčovny aut Europcar Mobility Group, uvedla s odvoláním na informované zdroje agentura Reuters. Volkswagen přitom už půjčovnu Europcar už jednou vlastnil, v roce 2006 ji prodal investiční společnosti Eurazeo.

Volkswagen podle zdrojů vyjádřil zájem o Europcar a chce ve firmě uskutečnit hloubkovou kontrolu finančního stavu. Jednání jsou však zatím v počáteční fázi a je možné, že Volkswagen nakonec nabídku nepředloží. Volkswagen, Eurazeo ani Europcar se ke zprávě nevyjádřily.

Europcar si loni najala poradce a zřídil výbor, který má zvážit budoucnost firmy, když její největší akcionář Eurazeo varoval, že by firmu mohl opustit.

Volkswagen uvažuje o akvizici, protože se snaží rozšířit nabídku služeb, včetně pronájmu a leasingu nových i ojetých elektrických aut, dodaly zdroje. Volkswagen by nyní získal Europcar pravděpodobně s výraznou slevou, před 14 lety ji prodal za 3,32 miliardy eur.

Akvizice by přišla ve chvíli, kdy se Europcar snaží vyrovnat se s ekonomickými dopady pandemie nemoci COVID-19, která nepříznivě ovlivnila turistiku a prudce snížila poptávku po půjčování aut. Europcar doufá, že se mu podaří vyhnout se problémům amerického konkurenta Hertz Global Holdings, který v květnu požádal o soudní ochranu před věřiteli.

Europcar má v současnosti tržní kapitalizaci kolem 390 milionů eur (10,4 miliardy korun), na konci března jeho dluh činil více než jednu miliardu eur. Akcie společnosti loni klesly o 60 procent.

Podle zdrojů mají o půjčovnu Europcar zájem také investiční firmy, jako je například Apollo Global Management. Zdroje nicméně upozorňují, že pro Europcar bude za současné situace ovlivněné koronavirem obtížné najít kupce.