Vyhnat kamiony ze silnic chtějí i Říčany, reagují na krok pražské radnice

Kamiony

Kamiony Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Říčany u Prahy chtějí z města vytlačit kamiony s hmotností přes 12 tun. Cílem připravovaných opatření je převést těžkou tranzitní dopravu na dálnice a silnice první třídy. Do města by mohly jen kamiony pro místní zásobování, ale například v omezenou denní dobu.

„Připravujeme nyní podklady pro celkové řešení, součástí bude dopravní průzkum přesahující hranice města Říčany, návrh úpravy dopravních značek a projednání s příslušnými úřady. Budeme spolupracovat s okolními obcemi, aby se dopravní zátěž nepřenesla na ně,“ uvedl radní David Michalička (Klidné město).

Radnice se připravuje na avizovaný zákaz vjezdu kamionů delších 12 metrů do Prahy, Říčany by podle ní v takovém případě čekal dopravní kolaps.

Říčanští zastupitelé podle mluvčí radnice Adély Ambrožové proto žádají okamžitou dostavbu silničního okruhu kolem Prahy a vyzývají Středočeský kraj, aby nedopustil dopravní obětování obcí u Prahy.

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) už dříve řekl, že se kamionová doprava nemůže rozptýlit po Středočeském kraji. O dopadech zákazu vjezdu kamionů do pražských ulic uvnitř silničního okruhu mají zástupci hejtmanství s Prahou jednat.

Vjezd kamionů chce pražský magistrát zakázat kvůli vyřazení dostavby Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA, tedy posouzení vlivu staveb na životní prostředí.

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) nedávno řekl, že cílem zákazu není vytlačit kamionovou dopravu do obydlených částí středních Čech. Lidé z Říčan a dalších měst kolem metropole by podle něj neměli odnášet to, že Praha chce ochránit své obyvatele. Zákaz vjezdu pro kamiony by proto podle dřívějšího vyjádření náměstka mohl platit i v Říčanech a dalších městech.