Záchranný kruh za miliardy je United Airlines málo. Aerolinky propustí až polovinu personálu

United Airlines zvažují, že propustí polovinu zaměstnanců.

United Airlines zvažují, že propustí polovinu zaměstnanců. Zdroj: Reuters

United Airlines zvažují, že propustí polovinu zaměstnanců.
2
Fotogalerie

Americké aerolinky United Airlines zvažují, že kvůli dopadům koronaviru propustí téměř polovinu personálu. Varovný dopis, že by od 1. října vinou poklesu poptávky mohli zůstat bez práce, od ní tento měsíc dostane 36 tisíc zaměstnanců. United Airlines tak jsou první velkou americkou leteckou společností, která zveřejnila možný rozsah propouštění navzdory několikamiliardové vládní podpoře, kterou odvětví ve Spojených státech dostalo.

Americké firmy jsou v případě plánovaných masivních propouštění povinné varovat zaměstnance 60 dní v předstihu. United Airlines ve středu uvedla, že číslo 36 tisíc představuje nejhorší možný scénář.

Propouštění by se mělo dotknout 15 tisíc letušek a stevardů, 11 tisíc pracovníků zákaznického servisu, 5500 pracovníků údržby a 2250 pilotů. Společnost se jich nesmí zbavit dříve, protože by porušila pravidla, jakými americká vláda podmínila svou pomoc ve výši pěti miliard dolarů (118 miliard korun), které se jí od jara dostává.

Písemné vyrozumění obdrží 45 procent zaměstnanců, uvedla firma. K 1. říjnu plánuje propustit ještě dalších 1300 pracovníků v managementu a podpůrného personálu. V United Airlines pracuje 95 tisíc lidí.

Letecká doprava v USA se od 1. března do poloviny dubna propadla o 95 procent, poté přišlo pomalé zotavování. Počet cestujících byl o prvním červencovém víkendu nejvyšší od poloviny března, meziročně ale zůstal o 70 procent slabší.