Smartwings propustí až 600 zaměstnanců. Desítky lidí už výpověď dostaly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Flotila letadel aerolinek Smartwings
Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha (19. 5. 2020)
Dezinfekce letadel v Česku.
Letadla Smartwings na letišti Václava Havla v Praze
Letadla Smartwings na letišti Václava Havla v Praze
6
Fotogalerie

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až 600 zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem 2500 lidí. Smartwings žádají o státní pomoc, proti se ale staví například ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Čeká nás nejobtížnější období za dobu naší existence. Abychom společnost zachránili, musíme přistoupit k realizaci bolestných, ale nevyhnutelných  opatření. Odvětví letecké přepravy čelí největší krizi v historii letectví a naší povinností je udělat vše pro to, aby se skupina Smartwings udržela na trhu a mohla tak zajistit zaměstnání a perspektivu co možná největšímu počtu našich zaměstnanců,“ uvedl Jiří Šimáně, předseda představenstva Smartwings.

Dopravce už o svém záměru hromadného propouštění informoval úřad práce. Zástupci skupiny v pondělí jednali o propouštění s odboráři. V první etapě v podniku skončí 29 zaměstnanců.

Skupina Smartwings se potýká s finančními problémy kvůli zastavenému provozu během koronavirové krize. Zástupci firmy uvedli, že k záchraně společnosti bude nutné do firmy vložit kolem dvou miliard korun.

Společnost už několik týdnů jedná se státem o pomoci, vládu žádala o poskytnutí státní garance za komerční úvěr v hodnotě kolem 800 milionů korun. V pondělí vláda rozhodla, že velkým dopravním firmám včetně Smartwings umožní žádat o garance z podpůrného programu COVID Plus.