Zaměstnanci Amazonu v Bad Hersfeldu vstoupili do stávky

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
9
Fotogalerie
Zaměstnanci distribučního střediska amerického internetového obchodu Amazon v hesenském Bad Hersfeldu vstoupili do stávky. Protestní akce by měla trvat do dnešní půlnoci, informoval odborový svaz Verdi. Odbory chtějí stávkou v předvánoční obchodní špičce zvýšit tlak na Amazon ve sporu o pracovní a platové podmínky zaměstnanců.

Stávka byla zahájena se začátkem dnešní noční směny o půlnoci a podle svazu Verdi se do ní zapojilo na 300 zaměstnanců. Protestní akce bude omezena pouze na dnešek, odbory ale nevylučují další stávky v následujících dnech, které by mohly postihnout i další z distribučních středisek Amazonu v Německu.

Amazon stejně jako u předchozích stávek uvádí, že protestní akce nemá vliv na včasné dodávky zboží zákazníkům. „Stávky jsou scénář, na který jsme připraveni,“ řekl šéf střediska v Bad Hersfeldu Gottfried Marhan. Společnost připomíná, že má v celé Evropě 28 distribučních středisek. Výpadky německých distribučních center podle ní mohou nahradit střediska v jiných evropských zemích.

Galerie: Jak funguje sklad Amazonu

Nejvýznamnější část roku

Odbory už delší dobu hrozily stávkou v předvánočním období, které pro Amazon patří z hlediska obratu k nejvýznamnější části roku. „Dokud Amazon bude upírat zaměstnancům respekt a ochranu, kterou by jim zajistila kolektivní smlouva, budeme pokračovat v tlaku na něj,“ uvedla Stefanie Nutzenbergerová z předsednictva svazu Verdi.

Odbory se přou s Amazonem už déle než rok. Svaz Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Podle odborů se nadměrný pracovní tlak v Amazonu projevuje i mírou nemocnosti zaměstnanců. Ta podle svazu Verdi dosahuje jedenácti procent, zatímco u konkurenční zasílatelské služby DHL je 8,4 procenta a v celém Německu v průměru všech odvětví 3,8 procenta.

Amazon zvýšení mezd odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, navíc mají nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé. Mluvčí firmy Annete Nachbarová dnes zpochybnila také údaje odborů o vysoké míře nemocnosti zaměstnanců.

Amazon v Německu a v Česku
Německo je pro Amazon druhým největším trhem po Spojených státech. Má v Německu devět distribučních středisek a zaměstnává tam na 9000 lidí, v době vánoční špičky se tento počet zvyšuje až na 14 tisíc.
Amazon v září zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.