Zisk Delta Air Lines klesl, dopravce doplatil na potíže s rezervačním systémem

Boeing 737-800 Delta Airlines (ilustrační foto)

Boeing 737-800 Delta Airlines (ilustrační foto) Zdroj: wikimedia.org

Delta Air Lines
Letadlo společnosti Delta Airlines v Praze
Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti
1. Delta Air Lines: zisk 7,8 miliardy dolarů
Letoun Delta airlines
6
Fotogalerie

Zisk druhé největší americké letecké společnosti Delta Air Lines ve třetím čtvrtletí klesl, překonal však očekávání. V poklesu pokračoval i klíčový ukazatel tržeb v poměru k přepravní kapacitě a Delta uvedla, že proti tomu zasáhne omezením růstu kapacit.

Čistý zisk aerolinek v meziročním srovnání klesl o čtyři procenta na 1,3 miliardy dolarů (31,8 miliardy korun). Zisk na akcii dosáhl 1,70 USD a o pět centů překonal průměrný odhad analytiků v anketě agentury Thomson Reuters.

Výsledky třetího čtvrtletí negativně ovlivnil srpnový výpadek počítačových systémů v ústředí Delty. Kvůli němu podnik musel zrušit asi 2300 letů a na tržbách přišel o zhruba 100 milionů dolarů. Provozní zisk aerolinek se v důsledku toho ve třetím čtvrtletí snížil o zhruba 150 milionů USD.

Celkové tržby dosáhly 10,5 miliardy USD (257 miliard korun) a skončily mírně pod odhady. Ukazatel tržeb ve srovnání s přepravní kapacitou klesl o 6,8 procenta a Delta čeká v celém letošním roce jeho snížení o 3-5 procent.

Delta rovněž uvedla, že příští rok bude dál omezovat růst přepravních kapacit, aby podpořila ceny, které sráží rostoucí přebytek kapacit. Na letech přes Atlantik firma plánuje od listopadu snížit kapacitu o tři až čtyři procenta.