České firmy ze soutěže Nastartujte se uspěly i ve světě, šanci mají další

Petr Procházka, zakladatel společnosti Skinners.

Petr Procházka, zakladatel společnosti Skinners. Zdroj: Archiv

Soutěž Komerční banky Nastartujte se, jejíž letošní ročník byl zahájen 4. května, nejenom pomáhá začínajícím originálním společnostem, ale svým někdejším vítězům pomohla expandovat i do světa. V roce 2015 patřili mezi vítěze firmy Skinners, DataFromSky, Spindo a Zdraví je život.

Celkovým vítězem soutěže Nastartujte se byla v roce 2015 firma Skinners, která vymyslela a vyrábí nový typ obuvi, který kombinuje komfort ponožek s ochrannými prvky obuvi. Jednoduše řečeno ponožkoboty.

Cesta do světa

Skinners prodává své výrobky online a skrz retailové partnery a většina zboží míří do zahraničí. Úspěch má skutečně globální, protože našla přes 200 tisíc zákazníků ve více než 120 zemích světa a dnes má i své distributory ve více než 20 státech. Důsledně dbá také na ekologické předpisy. Skinners jsou ručně vyráběné, při produkci nejsou používána toxická změkčovadla a použité sloučeniny jsou zcela bez obsahu ftalátů. Výrobní odpad je minimalizován pod hranicí jednoho procenta. Tato obuv je vhodná pro běh, cvičení, cestování, kempování či jógu. Finanční výhra v soutěži Nastartujte se firmě podle zakladatele Petra Procházky pomohla k expanzi do ciziny, protože mohla operovat s vyšším rozpočtem, než původně plánovala, což využila ke kvalitnější a větší reklamní kampani.

Globální originál

Druhé místo před pěti lety v Nastartujte se získala platforma DataFromSky, což je produkt automatizované dopravní analýzy videí pořízených drony za využití umělé inteligence, se kterou prorazila česká technologická společnost RCE systems. Ta i v poslední době přichází s řešeními, která jsou ve světě ojedinělá a originální.

„Současná koronavirová krize sice zasáhla i naše podnikání, protože řada naplánovaných veletrhů a prezentací byla zrušena, ale na druhou stranu vzniklo mnoho nových příležitostí a témat, kde jsme naše produkty mohli představit. Přišli jsme například s celosvětovou otevřenou iniciativou pro sběr dopravních dat OpenDataset COVID19, která se stala největším dopravně-analytickým komunitním projektem na světě a která má za cíl zaznamenat data pro další výzkumy o chování před, během a po koronaviru,“ říká v rozhovoru pro E15 David Herman, jednatel společnosti RCE systems. Dále společnost pracuje s novou platformou Flow. Jedná se v tomto případě třeba o senzor pro detekci volných parkovacích míst, senzor pro rozpoznání zdvižené závory na vlakovém přejezdu, když se blíží vlak, nebo senzor pro určení velikosti front u pokladny v supermaketu. V nadcházejícím období bude Flow rozšířena o nové funkce a možnosti integrace a nasadí ji v prvních projektech s partnery. „Stále rosteme a nabíráme talentované lidi v oblasti marketingu, prodeje a vývoje,“ dodává David Herman.

Ze soutěže do sněmovny

Třetí místo v roce 2015 získala firma Spindo s.r.o., která se věnovala pomoci místním firmám (primárně v Pardubicích) udržet si zákazníky. Její zakladatel Martin Jiránek pak ale odešel do vysoké politiky, a proto svoje aktivity v tomto směru utlumil. Dnes je poslancem za Českou pirátskou stranu v Poslanecké sněmovně a z této pozice se podpoře startupů i nadále velmi intenzivně věnuje. Svoji účast v soutěži Nastartujte se a dění kolem své někdejší firmy považuje za pozitivní zkušenost. „Jednal jsem s lidmi, analyzoval projekt, vyjednával s investory, komunikoval se zákazníky, pracoval s týmem a dělal mnoho dalšího. I proto se dnes jako poslanec nadále věnuji přípravě nového systému podpory českých startupů. Prostředí pro nadějné nápady a aktivní lidi můžeme výrazně zlepšit a umožnit tak vyrůst většímu počtu nových projektů. A čím víc se jich povede nastartovat, tím větší je šance, že se některé z nich stanou i globálními hráči,“ říká poslanec Martin Jiránek, někdejší účastník soutěže Nastartujte se.

Digitální medicína

Cena veřejnosti před pěti lety pak putovala do rukou firmy zdravijezivot.cz, kterou založil Martin Karbusický. Jeho projekt pokračuje a nadále se zaměřuje na financování lékařského ošetření a spolupracuje s mnoha zdravotnickými zařízeními v České a Slovenské republice. „Na letošní rok plánujeme novou verzi projektu, který je plně digitální. Proto současnou situaci využíváme k silnějšímu marketingu,“ vysvětluje Martin Karbusický, jednatel firmy Zdraví je život. Sám pracuje v oboru stomatologie a také se věnuje práci pro Komoru zubních techniků.

Další informace na www.nastartujtese.cz