Charitativní akce pivovaru Pilsner Urquell vloni přinesly Centru Paraple přes tři a půl milionu korun

Předání šeku Centru  Paraple. Zleva Václav Berka, Zdeněk Svěrák, David Lukeš

Předání šeku Centru Paraple. Zleva Václav Berka, Zdeněk Svěrák, David Lukeš Zdroj: Pilsner Urquell

Aukční láhev Pilsner Urquell
2
Fotogalerie

Ředitel Centra Paraple David Lukeš převzal šek na 3 559 764 korun, takový je výsledek charitativních akcí pivovaru Pilsner Urquell. Poskytnutá částka je celkovým výtěžkem každoroční tradiční dražby uměleckých lahví, celospolečenské sbírky na speciální 11. lahev a daru, který Pilsner Urquell poskytl z prodeje předvánočních dárkových lahví.

„Centrum Paraple vzniklo a existuje díky lidské solidaritě, a právě v uplynulém roce byla pomoc druhým potřeba víc než jindy. Děkuji přátelům z Plzeňského Prazdroje, že i v loňském roce připravili projekty na podporu Centra Paraple, a všem dražitelům i drobným dárcům, že společnými silami přispěli na dobrou věc. Současná doba není lehká a o to víc si vážíme pomoci. Děkujeme za ni,“ řekl zakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

Stěžejním počinem byla již tradičně aukce uměleckých pivních lahví, kterou Pilsner Urquell každoročně organizuje už od roku 2012. „S tradicí pomáhat potřebným začali v našem pivovaru už jeho zakladatelé v polovině 19. století. Na tento zvyk jsme před devíti lety navázali první dobročinnou aukcí pivních lahví. Za tu dobu se z dražby stala každoroční tradice, která Centru Paraple vynesla už téměř 13 milionů korun,“ uvedl Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, který šek předával. Zatím poslední předvánoční dražba vynesla 2 013 989 korun, přičemž hodnota nejdražší aukční lahve dosáhla 360 000 korun.

Novou aktivitou byla sbírka na mimořádnou jedenáctou lahev na portálu Hithit, do které se mohl zapojit každý, a to jakoukoli částkou. Sbírka vynesla 545 775 korun. S ohledem na současnou nelehkou situaci a věrni tradici pomáhat potřebným v těžkých chvílích navýšil Prazdroj celkovou částku o 1 milion korun z prodeje vánočních jednolitrových lahví.

Získané prostředky využije Centrum Paraple na mzdy asistentů, kteří klientům pomáhají s nácvikem potřebných dovedností, ale i na nákup sportovních a rehabilitačních pomůcek. „Letošní rekordní částka nás všechny příjemně překvapila. Díky dlouholeté podpoře Plzeňského Prazdroje můžeme stále nabízet naše služby a pomáhat klientům s návratem do běžného života. Velmi děkuji všem dárcům za jejich štědrost a otevřená srdce,“ řekl ředitel Centra Paraple David Lukeš.

Tradiční předání šeku letos s ohledem na epidemickou situaci proběhlo v úzkém kruhu v sídle Centra Paraple.