Právními inovátory roku se mohou stát experti z Vodafone, Eurowag nebo soudkyně Hrdličková

Poradenská společnost Deloitte.

Poradenská společnost Deloitte. Zdroj: Deloitte

Mezi finalisty druhého ročníku ocenění pro právní inovátory Deloitte Legal Disruptors Awards se probojovalo 13 osobností a projektů, které mění zažité postupy v konzervativním právním světě, a to nejen z advokacie a oblasti firemních právníků, ale také z justice.

Advokátní kancelář Deloitte Legal a agentura Cover Story představily 13 osobností a projektů, které budou bojovat o letošní ocenění pro výjimečné inovátory ze světa práva. Do finále se probojovalo osm advokátů, a to od menších kanceláří až po ty největší na trhu spolu se třemi zástupci firemních právních týmů. Experty z byznysu doplňují Alžběta Krausová z Ústavu státu a práva Akademie věd a Ivana Hrdličková, předsedkyně Zvláštního tribunálu pro Libanon.

Oproti předchozímu ročníku, kdy tvořili polovinu všech finalistů ocenění zástupci podnikového sektoru, se letos do finále probojovaly pouze tři nominace. První z nich je Ondřej Jančařík, právnický stratég stojící za vstupem společnosti Eurowag na londýnskouburzu. Další je Naďa Matušíková ze společnosti RWS, která je předním světovýmposkytovatelem služeb duševního vlastnictví s podporou technologií. Matušíková je lídryně automatizace a zefektivnění smluv pro stovky zákazníků, tisíce dodavatelů a desetitisíce freelancerů.

Třetí z finálových nominací za podnikový segment získali společně dva lídři ze společnosti Vodafone, Jan Klouda, viceprezident pro právní záležitosti, řízení rizik a korporátní bezpečnost a Tereza Rychtaříková, vedoucí právního oddělení. Společně unikátněkombinují pohled právnického byznys lídr a vlivné expertky pod hlavičkou klíčového telekomunikačního hráče.

Advokátní kancelář Rowan Legal, která v oblasti vývoje technologických inovací předběhla český trh mílovými kroky, na finálovém shortlistu zastupuje partner Josef Donát. Mezi dalšími nominovanými advokáty jsou Jiří Novák z Brož & Sokol & Novák, který je jedním z tahounů digitalizace advokacie a lídr digitálně smýšlející advokátní kanceláře a Vojtěch Sucharda z Arrows ETL Global, který neustále hledá nový pohled na právní byznys i jeho mezinárodní rozšíření a nezapomíná ani na společensky prospěšné projekty.

Za marketingově unikátní advokáty by se dali označit další dva finalisté, a to Jiří Hradský ze Sedlakova Legal, který svými aktivitami neustále posouvá limity marketingu a prezentace v advokacii a Šimon Toman z Toman & Partneři, který kromě toho zastřešuje také citlivoukombinaci praxe tradiční kanceláře s novými obory.

Trojici dalších advokátních finalistů spojuje inovace jako samotná podstata jejich fungování. Americký závan inovací v Česku přináší Miroslava Kuklincová a tým advokátní kanceláře Eldison, kteří se řadí mezi dynamické inovátory s právnickým backgroundem. Mario Porvažník ze Sparring je pak stategic mind kanceláře, která vede řadu právně-technologických iniciativ v regionu. Právnička s duší inovační designérky Markéta Chudáčková zase nedávno vytvořila unikátní sdílený prostor pro advokáty.

Posledními dvěma finalistkami letošního ocenění Deloitte Legal Disruptors Awards jsou přední česká vědkyně v oblasti právních inovací Alžběta Krausová a Ivana Hrdličková, elitní světové justiční jméno a soudkyně, pro kterou je velkým tématem umělá inteligence.

Výherce letošního ročníku ocenění Deloitte Legal Disruptors Awards vyhlásí organizátoři již 17. května v Praze.