Fialovo ukrajinské impérium expanduje

Tomáš Fiala

Tomáš Fiala Zdroj: Dragon Capital

Lvov, ilustrační
2
Fotogalerie

Kapitálová společnost Dragon Capital, kterou založil český finančník Tomáš Fiala, může uzavřít dvě významné realitní transakce na Ukrajině. Investiční záměr jednoho z nejbohatších cizinců v zemi spočívající v nákupu kanceláří v Záporoží a jednoho z největších obchodních domů na západní Ukrajině posvětil antimonopolní úřad. Informaci přinesl Kyiv Post.

V případě obou dvou transakcí dostala společnost Dragon Capital svolení k tomu, aby získala větší než poloviční podíl v projektech. Ty patří mezi nejvýznamnější svého druhu v zemi, připomíná Kyiv Post.

Když bylo v říjnu roku 2016 otevřeno nákupní centrum Viktoriiny zahrady, jeho hodnota se odhadovala na téměř 2,5 miliardy korun. Třípatrová budova nabízí téměř padesát pět tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy se 160 obchody, v současnosti ji vlastní britská realitní společnost Globcon Limited.

Nevýznamná není ani devatenáctipatrová kancelářská budova ECO Tower. Ta je nejvyšší budovou v Záporoží, vlastní ji realitní společnost registrovaná v Rakousku Conwert Immobilen UCFB. Hodnotu transakcí nechce Fialova firma zveřejnit.

Dragon Capital tak pokračuje ve svém investičním tažení Ukrajinou. Ani ne před dvěma týdny koupila společnost průmyslové sklady ve městech Hostomel a Buča.

Její majitel Fiala přišel poprvé na Ukrajinu v roce 1996, kdy ho tam poslala investiční společnost Wood &Company, aby jí tam založil pobočku. V roce 2000 se Fiala osamostatnil a s několika partnery v Kyjevě založili Dragon Capital.

Ten nyní patří mezi přední investiční společnosti v zemi, dosud zajistil financování víc než stovky projektů za zhruba pět miliard dolarů.

Dragon Capital v minulosti investovala i v Praze. Ve spodní části Václavského náměstí koupil za 42 milionů eur Palác Euro i sousední Astru, první funkcionalistickou stavbu ve městě. Fiala je považován za jednoho z nejmovitějších lidí na Ukrajině, list Kyjev Post ho v roce 2015 umístil v žebříčku bohatých cizinců na druhé místo.